У Храму Светог Саве почео Свети архијерејски сабор СПЦ

Патријарх Порфирије и епископи Српске православне цркве окупили су се у Храму Светог Саве на Врачару, где је почела литургија која ће означити почетак редовног заседања Архијерејског сабора СПЦ.

У Храму Светог Саве су се огласила звона и архијерејска литургија је почела васкршњим тропаром Христос воскресе.

Литургијом и свечаним заседањем епископа данас је у Пећкој патријаршији требало да почне Сабор, али су у понедељак приштинске власти на прелазу Мердаре забраниле патријарху српском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на КиМ, како би присуствовали свечаном почетку рада Сабора у Пећкој патријаршији.

Патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења. Због тога ће Сабор СПЦ почети у Храму Светог Саве на Врачару, где је у девет сати почела литургија.

Патријарх Порфирије: Врата Пећке патријаршије биће пре или касније отворена за све

Патријарх је поручио да приштинске власти нису дозволиле њему и архијерејијма да се окупе у Пећкој патријаршији и поручио да ће пре или касније врата тог манастира бити отворена за све.

"Светом литургијом смо започели свети Архијерејски Аабор, требало је да то буде данас Пећкој патријаршији, али власти у Приштини нису дозовлиле да уђемо у Пећку патријаршију", рекао је Порфирије на крају литургије.

"Затворили су врата, али ми знамо да као што све бива по промислу и вољи божијој и то није без некогх смисла и зато смо сигурни да ће се врата Пећеке патријаршије пре или касније по промислу божијем отворити не само за нас већ и за све људе", истакао је Порфирије на крају архијерејске литургије.

Он је нагласио да све што ради један тиче се и другога и да су се архијереји СПЦ сабрали данас у љубави, јединству и међусобном разумевању, како би чинили оно што је најбоље за народ. Зато су ваше молитве добродошле и неопходне и да се молите да и овај Сабор прође у миру и љубави, поручио је патријарх српски Порфирије.

Присуствује око 50 епископа, а на Сабору је и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.Присуствује око 50 епископа, а на Сабору је и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

На крају литургије архијереји су, као и увек на почетку Сабора, призвали Свети дух и одржали свечану седницу у крипти Храма Светог Саве.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару