Читај ми!

Тамара Вучић и Олена Зеленска: Уједињени можемо да превазиђемо изазове у очувању менталног здравља

Очување менталне добробити један је од пет изазова данашњице, а свака катастрофа и сваки рат изазивају ефекате који утичу на људе у свим деловима планете, поручује Олена Зеленска, супруга председника Украјине која борави у Србији. То је питање које превазилази границе и о којем морамо храбро да проговоримо, каже супруга председника Србије Тамара Вучић.

Другог дана посете Србији, супруга председника Украјине Олена Зеленска учествује у Палати "Србија" на Конференцији посвећеној промоцији свести о менталном здрављу, под покровитељством супруге председника Србије Тамаре Вучић.

На отварању конференције, Тамара Вучић је поручила да је ментално здравље важна тема која превазилази границе и не мари за узраст, веру или нацију и позвала је друштво да проговори о овој теми.

"Позивамо све појединце који брину за друштво којем припадају, за будућност своје деце и човечанства, да у месецу мају, који јесте месец менталног здравља, храбро проговоримо, одговорно скренемо пажњу, саосећајно охрабримо и добровољно помогнемо", изјавила је Тамара Вучић.

Супруга председника Србије је подсетила на трећи самит првих дама и господе у Кијеву који је одржан прошле године и оценила је да су на том самиту одшкринута врата дијалогу о менталном здрављу.

Навела је да је супруга председника Украјине покренула важну платформу за ближу комуникацију првих дама и господе и да је њихов активан ангажман кроз друштвено-одговорне пројекте учинила видљивијим.

"Данас смо окупљени као активни заговорници боље будућности наше деце, тог највреднијег, најважнијег, али и најосетљивијег дела сваке заједнице, сваког друштва. Данас настављамо да скрећемо пажњу јавности на ову важну тему која превазилази границе, не познаје ограничења и не мари за узраст, веру или нацију", рекла је Тамара Вучић.

Навела је да нико не може да зна кроз шта пролазе особе поред нас и да је важно свима пружити траг љубазности, који може да помогне некоме да прегура дан.

"Никада немојмо да занемаримо важност, снагу и моћ једног осмеха и једног погледа пуног разумевања. Никада не знате кроз шта баш тог тренутка пролази неко и са каквим искушењима се суочава", рекла је Тамара Вучић.

Додала је да не треба да заборавимо да речи које изговарамо и поступци које чинимо обликују наше окружење и истакла да је то огромна одговорност за нас.

Позвала је да мотивишемо младе који се суочавају са изазовима у менталном здрављу да потраже помоћ и да се не плаше да то ураде.

"Зато помозимо и другима да смислом и светлошћу испуне своје животе. Мислим да не постоји важнији циљ за опстанак човечанства", закључила је супруга председника Србије.

Олена Зеленска: Ментална добробит је један од пет главних изазова

Супруга председника Украјине Олена Зеленска поручила је на отварању конференције да је очување менталне добробити један од пет изазова данашњице, а да свака катастрофа и сваки рат изазивају ефекате који утичу на људе у свим деловима планете.

Истакла је да је наше ментално здравље повезано, у којој год земљи да живимо.

"Оно је попут чистог ваздуха, за њега нема граница. Свака катастрофа и сваки рат изазове ефекат попут кругова и води до свих делова планете", рекла је Зеленска.

Додала је да је у Украјини од почетка руске инвазије направљено свеобухватно истраживање о менталном здрављу које је завршено прошле године и да су у њему учествовале многе земље.

"Ментална добробит је један од пет главних изазова у свим земљама које су обухваћене истраживањем. Врло је важно то што ћемо данас посебну пажњу посветити младима и адолесцентима, јер нам је истраживање указало да су они најрањивији пред изазовима данашњице", каже Зеленска.

Говорећи о украјинском искуству када је заштита менталног здравља у питању, Зеленска је рекла да је у првим месецима након руске инвазије усвојен Национални програм за ментално здравље и додала да последице рата нису само погинули и материјално разарање, већ и психолошки проблеми са којима се људи захваћени сукобом суочавају.

"Знамо да људи на ратишту чекају да се извуку њихови најближи из рушевина које су руске ракете порушиле. Када све то видимо схватамо да је свима нама потребна психолошка помоћ", истакла је Зеленска.

Навела је да, према подацима украјинског министартсва здравља, 77 одсто Украјинаца тренутно осећа симптоме стреса и озбиљне нервозе, 46 одсто осећа ментални умор, а 44 одсто осећај тензије.

Зеленска је додала да се ови подаци не односе само на војнике, већ и на цивиле.

"Наш посао је да обезбедимо генерацију победника, не само на бојном пољу за своју земљу, већ и на бојном пољу за сопствену менталну добробит. Морамо да покажемо да заједничко трауматско искуство може да се преточи у пострауматски раст", рекла је Зеленска.

Говорећи о украјинском програму за ментално здравље, Зеленска је рекла да су украјински стручњаци доста тога применили из међународног искуства, али да и Украјина има велико искуство на том пољу које може да подели са другим земљама.

"Нажалост, цена тог нашег искуства је велика јер је оно добијено у току рата", рекла је Зеленска.

Цитирајући Тамару Вучић рекла је "да ништа не може да раздвоји народе и људе који су уједињени" и додала да је она то изговорила када се обратила у видео поруци на Самиту првих дама и господа.

"Ако ми ујединимо своја искуства онда можемо да превазиђемо изазове везане за ментално здравље са којима се и ваша и моја земља суочавају", рекла је Зеленска.

Додала је да верује да ће конференција произвести нове заједничке пројекте и иницијативе које ће још више зближити Украјину и Србију.

Отварање Конференције пратила је видео инсталација са цртежима деце из Центра за децу ометену у развоју, као и уметнички наступ групе "Уна сага сербика".

"Конференција о менталном здрављу" посвећена је промоцији свести о менталном здрављу, разбијању стигме и пружању подршке свима који се суочавају са менталним изазовима.

Учесници конференције, стручњаци из области менталног здравља, деле своја искуства, савете и најновија истраживања из ове области.

Програм се састоји се из две панел дискусије: "Ментално здравље деце и младих", коју je водила в.д. директора Института за јавно здравље и професорка Медицинског факултета Милица Пејовић Милованчевић и "Ментално здравље у постконфликтном окружењу", коју је водила министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

Прве даме обишле Центар за младе

Након конференције, Тамара Вучић и Олена Зеленски обишле су Центар за младе у Београду (ЦЕЗАМ), који је основан као одговор на искуства психолога и психијатара који су пружали подршку младима након мајских трагедија.

Након што је представљен рад центра, као и изложба младих о менталном здрављу, Тамара Вучић и Олена Зеленска су на табли исцртале своја лица и оставиле потпис као вид подршке раду центра.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару