Србија инвестира у науку

Потписан споразум о улагању 200 милиона евра у науку. Наредних неколико година у развој научне и технолошке инфраструктуре у Србији биће инвестирано близу пола милијарде евра, најавио председник Тадић.

Министарка финансија Диана Драгутиновић и потпредседник Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Дарио Сканапјенко потписали су финансијски споразум о кредиту од 200 милиона евра за српску науку.

Кредит је део средстава од укупно 420 милиона евра, која ће омогућити инвестиције у научну и технолошку инфраструктуру Србије у наредних пет година.

Остатак средстава биће обезбеђен из буџета Србије, претприступних фондова Евроспке Уније, Европске банке за обнову и развој и Развојне банке Савета Европе.

Новац ће отићи за велики регионални центар за биомедицину у оквиру београдског клиничког центра, истраживачки центар за матичне целије у Крагујевцу, за развој информационих технологија и електронике у Нишу, за 1.000 станова за научне раднике.

Председник Србије Борис Тадић рекао је на церемонији потписивања да ће у наредних неколико година у развој научне и технолошке инфраструктуре у Србији бити уложено близу пола милијарде евра.

Тадић је нагласио да је улагање у научно- технолошки развој једна од најважнијих инвестиција у економски развој Србије, чији је битан елемент заустављање "одлива мозгова".

"Обезбеђивање инвестиције од 200 милиона евра представља изузетан допринос развоју наше земље и говори о другачијој вредносној оријентацији државе Србије", рекао је Тадић.

Инвестиција у дугорочни развој државе

Тадић је подсетио да је Влада Србије имала храброст да одлучи да инвестира у дугорочни развој државе кроз инвестирање у науку у тренутку када је читав свет погођен економским и финансијским цунамијем.

"Свако инвестирање у инфраструктуру јесте корисно за генерације које долазе јер инфраструктуру нико не може однети, инфраструктура ће увек служити. Када земља преузме обавезе да инвестира у инфраструктуру онда је то у складу са социјалним моралом", поручио је Тадић.

"Ово је инвестирање у будућност, у развој, у државу Србију, у њено опстајање у будућности. Поносан сам што смо имали снаге за овакву одлуку, у најгорем тренутку", рекао је Тадић.

Овај кредит треба да омогући да се тзв. научна инфраструктура у Србији доведе на светски ниво, и то је део стратегије научног и технолошког развоја Србије од 2010. до 2015. године.

Ублажавање последица економске кризе

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић рекао је да ће у оквиру финансирања научне инфраструктуре предвиђена изградња Центра за промоцију науке у Београду, највећег регионалног центра за биомедицину у оквиру београдског Клиничког центра.

"Услов ЕИБ био је да се одобрених 200 милиона евра за научну и технолошку инфраструктуру удвостручи, што ће и бити учињено издвајањем из буџета Србије, проналаском партнера, државних и приватних предузећа и међународних технолошких компанија заинтерасованих за инвестиције", рекао је Ђелић.

Потпредседник Европске инвестиционе банке Дарио Сканапјенко рекао је да очекује да ће у 2010. години обавезе те финансијске институције према Србији достићи милијарду евра, а та улагања намењена су развоју инфраструктуре и ублажавању последица економске кризе.

"Уговор о финансирању развоја науке у Србији представља велику прекретницу у сарадњи Србије и ЕИБ, јер је та банка до сада финансирала углавном изгрању објеката порушених током бомбардовања", рекао је Дарио Сканапјенко.

Министарка финансија Србије Диана Драгутиновић рекла је да је кредит ЕИБ одобрен са роком отплате од 20 година, уз прериод почека од шест година, а да Србија има могућност да изабере варијабилну или фиксну камату, која тренутно износи око 4,5 одсто годишње.

Највеће улагање у науку Србије у последњих тридесет година својим присуством у свечаној сали САНУ подржали су бројни министри, амбасадори, представник СПЦ, и академици.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи