Читај ми!

Годишњица масовног убиства – сећање на младе убијене у Малом Орашју и Дубони, цвеће положили и родитељи деце убијене у "Рибникару"

У масовном убиству у Дубони и Малом Орашју, селима код Младеновца и Смедерева, на данашњи дан пре годину дана страдало је деветоро и рањено 12 младих људи. Урош Блажић, оптужен за тешко убиство, чека суђење у притвору. Припремно рочиште пред почетак суђења заказано je за 23. мај. Породице, пријатељи и грађани окупили су се на месту страдања младића у Равном Гају, у Малом Орашју. На Првом програму РТС-а приказан документарни филм "Они нису иницијали".

Нешто после 22 часа и 30 минута 4. маја прошле године, дан после злочина у ОШ "Владислав Рибникар", у Малом Орашју су убијени Немања Стевановић, Лазар Миловановић, Марко Митровић, Александар Миловановић, Никола Милић. Неколико минута касније, у суседном селу, Дубони, убијени су Милан и Кристина Панић и Далибор Тодоровић. Тешко рањени Петар Митровић из Малог Орашја преминуо је педесет дана касније у болници.

У јутарњим сатима 5. маја, у Грошници код Крагујевца ухапшен је осумњичени за масовно убиство Урош Блажић, који је у тренутку злочина имао непуну 21 годину. 

Оптужницом против Блажића обухваћени су и његов отац Р. Б., ујак Г. Г. и брат од ујака Б. Г. Припремно рочиште пред почетак суђења заказано је за 23. мај у Вишем суду у Смедереву.

Две жртве биле су малолетне. Најмлађа је имала 14, а најстарија 25 година. Неки од рањених још се нису у потпуности опоравили.

У Малом Орашју, тешко су рањени Милош Јовановић (23), Јован Ранковић (21) и Немања Илић (20), а лакше Алекса Ђорђевић (21) и Никола Митровић (19).

У Дубони су тешко повређени Невена Вујић (19) и Иван Ивковић (16) из Дубоне и Андријана Митровић (17) и Анђела Стевановић (17) из Малог Орашја, које су се те вечери затекле у Дубони.

Тешке повреде претрпели су и Јовица Стевановић (52), Миломир Мијаиловић (56) и његов брат од стрица Предраг (54). Лакше је повређен Милан Пешић (32) из Велике Крсне.

Годишњи помен жртвама одржан је у суботу, 27. априла.

Окупљање на месту страдања, хуманитарни турнир и документарни филмови

На годишњицу масовног убиства, породице, пријатељи и грађани окупили су се на месту страдања младића у Равном Гају, у Малом Орашју.

Недалеко од тог места, на терену ФК Равни Гај, одржан је комеморативни програм.

Приказан је получасовни документарни филм под називом "Небеска дружина", а потом реситал и меморијални турнир у фудбалу. Турнир је био хуманитарног карактера.

РТС је вечерас на Првом програму, емитовао документарни филм "Они нису иницијали", ауторке Сање Драгићевић Бабић и новинарке Ане Пендић Станковић.

Регулаторно тело за електронске медије позвало је пружаоце медијских услуга да и на годишњицу масовног убиства у селима Дубона и Мало Орашје затамне екране, односно обуставе програм у трајању од једног минута, у 22.32, са текстом "3. и 4. мај 2023. Памтимо".

петак, 19. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару