Читај ми!

Финале вежбе "Вихор 2024" – шта ће данас бити приказано на Пештери

Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем "Вихор 2024" у завршној је фази. Снаге Војске Србије на сталним и привременим полигонима изводе најсложеније активности. Бригадни генерал, начелник штаба Команде Копнене војске Зоран Драгићевић каже за РТС да ће на вежби бити приказана и новија ратна техника. Председник Александар Вучић присуствоваће вежби у 12 часова на Привременом полигону Пештер. Директан пренос од 11.55 на РТС 1.

Начелник штаба Команде Копнене војске Зоран Драгићевић изјавио је за РТС да ће на тактичкој вежби "Вихор 2024" учествовати више од 8.000 припадника Војске и 2.000 средстава ратне технике.

"Вежба се реализује на више локација: на војним стрелиштима, полигонима, копну и у ваздушном простору Републике Србије", објашњава Драгићевић.

Наглашава да на вежби, која се реализује на Привременом полигону Пештер, учествује више од 2.000 припадника Војске са више од 500 комада ратне технике.

"Циљ вежбе је да се прикаже увежбаност и обученост појединаца и јединица за извршење најсложенијих задатака током борбено-тактичких радњи у нападној операцији", каже Драгићевић.

Осице, комарци и врапци

Према његовим речима, више од 50 средстава новије ратне технике током вежбе биће употребљено, пре свега палета дронова.

"Биће употребљен дрон домаће производње 'осица' који је наоружан са мином калибра 90 милиметара и максималним дометом до 20 километара, као и 'комарац', наоружан мином калибра 60 милиметара са дометом до три километара. Наш тактички дрон 'врабац', такође, уједно је и извиђач и бомбардер", каже Драгићевић.

Истиче да ћемо на вежби видети и тенк М-84АС2, борбено возило пешадије АБ, али и модернизована средства артиљерије.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије