Читај ми!

Моћ вишецевног бацача ракета "огањ" приказана на Пештери

У петак ће се одржати Здружена тактичка вежба с бојевим гађањем "Вихор 2024" на Пештери на којој учествује више од 2.000 припадника Војске Србије и око 500 система наоружања, међу којима је и вишецевни лансер ракета "огањ".

Вишецевни лансер ракета "огањ" је задужен пре свега да штити југозапад Србије, а из Ваљева се по потреби брзо и једноставно премешта и на Пештерску висораван.

У свим временским условима, "огањ" показује колико ватрен може да буде и колико се променио рад рачунача.

"Добили смо доста на брзини, раније је рачунач био напољу, изложен свим временским условима, сада имамо кабину и доста је лакши рад", каже старији водник прве класе Милош Милановић.

Новина су рачунари, који су у многоме упростили рад рачунача. Команда се не преноси гласом већ све функционише електронски, објашњава Милановић.

Брзина и прецизност бацача "огња"

Осим брзине и прецизности, разорна моћ "огња" је лако уочљива и онима који не знају много о бацачима ракета.

На Пештери је могуће видети шта значи када је површина дејства бојеве главе око један хектар. 

"Батерија оваквих оруђа има шест лансера са по 32 ракете – отприлике 192 ракете могу да падну на циљ у року од пола минута", објашњава мајор Иван Тодосијевић, командант 24. дивизиона СВЛР, додавши да је реч о средству изузетне ватрене моћи.

"Огањ" је у наоружање уведено још 1977. године да би за потребе Војске Србије биле уведене одређене измене и новине које између осталог пет пута скраћују време запоседања и напуштања ватреног положаја.

Тодосијевић каже да је урађен систем за управљање ватром, "инс" уз помоћ којег се може самостално да дејствује, убрзано је запоседање ватрених положаја и самим тим повећан је ефекат ватре.

Свака од ракета које иду у овај лансер тешка је око 100 килограма. Када командир ватрене бригаде добије прецизне информације о мети, гађа циљеве удаљене и до 20 километара.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво