Читај ми!

МУП: У току гашење пожара на отвореном у Трговишту, Тутину, Лебану и Пријепољу

Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова гасе пожаре на отвореном простору у Трговишту, Тутину, Лебану и Пријепољу, саопштио је МУП. Додаје се да су јуче угашени пожари код манастира Црна Река, у Ивањици и код Деспотовца, док је пожар у Пријепољу у месту Гојаковићи локализован.

Како се наводи у саопштењу МУП-а, у последњих месец дана евидентирано је 2.108 пожара на отвореном због чега апелују на грађане да буду одговорни, поштују закон, буду опрезни са отвореним пламеном и да уколико примете пожар одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193.

"На интервенцији гашења пожара у Трговишту, у Црвеном Граду, где је током јучерашњег дана проглашена ванредна ситуација на делу територије, ангажовано је 26 ватрогасаца-спасилаца са 10 возила из ватрогасно-спасилачких јединица Врање, Трговиште, Бујановац и Прешево, припадници добровољног ватрогасног друштва, као и радници локалне самоуправе и јавних предузећа", наглашава МУП.

На гашењу пожара на отвореном простору у општини Тутин, између села Источни Мојстир, Враниће и Црна Река ангажовано је 13 ватрогасаца-спасилаца са пет возила из Новог Пазара и Тутина, док су на гашењу суве траве и ниског растиња на површини од око 15 хектара у Војловцу, у општини Лебане, ангажовани ватрогасци из Ватрогасно-спасилачке јединице у Лесковцу.

"Становништво није угрожено овим пожарима, а у Трговишту ватрогасци су спасили девет стамбених и шест пољопривредних објеката", истиче се у саопштењу.

Забрањено спаљивање траве и ниског растиња, као и остатака стрних усева и смећа

МУП подсећа да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака стрних усева, спаљивање смећа, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме.

"За непоштовање ових законских одредби запрећене су и прописане новчане казне. Kазне за физичка лица која прекрше одредбе овог закона крећу се од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара", додаје МУП.

Поручују и да ће Сектор за ванредне ситуације у наредном периоду, заједно са другим линијама рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности грађана.

уторак, 18. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије