Контрола јавних набавки

Ревизија буџета за 2009. годину и контрола 56 извештаја о неправилностима у поступцима јавних набавки у прошлој години, вредних милијарду динара, почиње у марту, најавио државни ревизор Радослав Сретеновић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић и представници Државне ревизорске институције (ДРИ) и Управе за јавне набавке (УЈН) потписали су Меморандум о сарадњи који ће допринети унапређењу заједничких активности у борби против корупције.

Државни ревизор Радослав Сретеновић изјавио је да ће током марта почети ревизија државног буџета за 2009. годину и контрола 56 извештаја о неправилностима у поступцима јавних набавки прошле године вредних милијарду динара.

Из извештаја Управе за јавне набавке пажљиво смо сагледали који субјекти нису спроводили поступке јавних набавки према закону и рађена је ревизијом њиховог завршног раћуна, а међу њима је и један број министарстава, рекао је Сретеновић на конференцији за новинаре.

Када ревизија установи преступ, одмах ће бити покренут прекршајни поступак и ти подаци биће доступни на интернет порталу (УЈН), рекао је он и додао да је највише манипулација у јавним набавкама установљено у поступцима, спровођеним по хитном поступку.

Он је рекао да ДРИ, због недостатка кадрова, тренутно није у ситуацији да изврши свеобухватну ревизију буџета и изразио уверење да ће 2012. године бити спремна за потпуну ревизију пословања буџетских корисника.

Сретеновић је подсетио да нови Закон о буџетском систему, предвиђа веће казне за прекршај од досадашњих, и износе 150.000 до милион динара.

Неправилности у поступку јавних набавки

Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић је истакао да је та институција доставила ДРИ 56 извештаја о неправилностима у јавним набавкама у 2009. години, спроведених по хитном поступку, а чија је вредност милијарду динара.

Ради се о највећим уговорима набавки, рекао је Јовановић, али није прецизирао о којим јавним институцијама је реч, јер је поступак у току и истакао да су највеће нерегуларности у реговарачком поступку.

Према његовим речима вредност јавних набавки у Србији је четири милијарде евра годишње, али ту не улази вредност непријављених набавки.

Од те четири милијарде евра, око милијарду се потроши кроз преговарачки поступак, за који није постојало оправдање или би га требало преиспитати, предочио је Јовановић.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић указао је да се у Србији не преиспитује намена јавне набавке.

"Да ли знате да данас нико не пита ниједног функционера зашто је купио, рецимо 200 компјутера. Тражиће само да ли је поступак спроведен према закону, али да ли то држави треба или је он то урадио да би учинио услугу партијском или неком другом пријатељу, то нико не контролише", рекао је Шабић.

Суштина сарадње три независне институције је дизање опште транспарентности у располагању јавним новцем и ресурсима, што је јаче антикорупцијско средство и од самих ревизорских и незавосних контролних институција, оценио је Шабић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи