Читај ми!

Рани бракови нису специфичност Србије, образовање и рушење стигми најбоља превенција

Више од 12 милиона девојчица сваке године уда се у свету пре пунолетства, често невољно. У Србији су најугроженије оне из сиромашних и ромских породица. Више од трећине Ромкиња уда се између 15. и 18. године. Њих 16 одсто и раније. Дечји бракови су најтежи облик кршења људских права, порука је друштвеног дијалога "Отето детињство – дечји, рани и принудни бракови".

Аница Стојиљковска имала је само 16 година када се удала. Већ са 17 је постала мајка. Иако је то била њена одлука, за своју ћерку желела је другачији живот.

"Моја ћерка има 23 године, син 22, она је сада верена, тако да, првенствено ми је било да заврши школу. Иако сам ја то урадила, њој нисам саветовала да то уради", каже Аница.

Ране бракове често уговарају родитељи. Отргнута од детињства, деца рађају децу, напуштају школу и остају без шансе за бољи живот.

"Девојке, односно девојчице, јер не можемо да причамо о девојкама које испадну из система образовања, оне се најчешће и удају, јер у томе виде спас и излаз из тог неког сиромаштва, у ком су опет њихови родитељи због необразованости", објашњава струковни економиста и педагошки асистент Биљана Јовановић.

А то није специфичност само Србије.

"Наша земља има једно од најнижих учесталости дечјих бракова. То, нажалост, није зато што их и најмање има, него зато што се ради о једној регистрацији, субрегистрацији, оно што меримо је оно што је званично, што је регистровано. А сви знамо да је то само врх брега", наглашава министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић.

А иза брега, често се крије трговина људима.

огу бити изложени насиљу, злостављању, а некада и да буду продане као робље. Основни узраци дечјих раних и привредних бракова су сиромаштво, низак степен образовања", објашњава министар људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.

"Девочице су додатно погођене непосредним здравственим последицама услед прераних порођаја, али и насиљем, што је свеукупно неповољни положај", каже потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић.

Има мишљења да ни забрана брака пре пунолетства неће спречити ране удаје. Образовање је најбоља превенција.

"Да се девојка оспособи да буде економски независна и да онда доноси одлуку о свом партнерском животу, формирању породице и комплетном животу", наглашава министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

Оно што је тежи део посла јесте рушење предрасуде да је рана удаја део традиције и културе Рома.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару