Читај ми!

Тим студената ЕТФ-а у финалу престижног светског такмичења – чиме ће Србију представити у Америци

Ејч Бриџис (H-Bridges) – тим студената Електротехничког факултета Универзитета у Београду још једном се пласирао у финале највећег светског универзитетског такмичења у области енергетске електронике. Чланице тима Kатарина Тадић и Милица Паројчић за РТС откривају чиме ће се српски тим представити у финалу, али и имају ли улогу фаворита.

International Future Energy Challenge 2024 је такмичење из области енергетске електронике које окупља студентске тимове са престижних универзитета из целог света.

“Ово такмичење подразумева практичан рад на пројекту кроз 9-10 месеци које обухвата процес од идејног решења до развоја и тестирања решења у реалним условима. Такмичење је такође специфично по томе што се од студената очекује да свим аспектима пројекта приступе самостално у потпуности. Од идејног решења и реализације, па све до обезбеђивања финансијских средстава, па и материјалних ресурса”, наводи Kатарина Тадић.

Милица Паројчић истиче да је српски тим подељен на три дела и да броји око 20 чланова.

“Сваки тим има свој задатак, али радимо у потпуности заједно и свако има задатак и ван свог тима”, додаје Паројчићева.

Тадићева објашњава да им је овогодишњи задатак за ово такмичење управљање стерео-аудио појачавача класе Д, снаге 400 вати са два стерео канала и једним сабвуфер каналом.

"Овај уређај је специфичан у односу на конвенционалне аудио-појачаваче зато што има бољи квалитет звука, побољшану енергетску ефикасност, побољшани фреквенцијски распон, као и смањену тежину. Приступ нашег тима ове године био је у томе да направимо комплетну дигиталну имплементацију, што подразумева смањење величине и олакшану комуникацију са корисником”, додаје Тадићева.

Наводе и да је ове године у полуфиналу овог престижног такмичења, које је одржано у Лос Анђелесу, било 12 земаља.

“Наш тим тамо је представио дотадашњи рад и свој прототип који је већ у том тренутку испуњавао неке задатке који су постављени за финале. Поред тога, похваљени су студенти за начин излагања, а и цео српски тим је добио похвалу за критичко размишљање", каже Паројчићева.

Истичу да до финала раде на побољшању свог прототипа, како би се што боље представили.

“Наш тим сваког дана у лабораторији вредно ради на остварењу тог циља. Оно што је тренутно у току јесте одабир компонената за нов прототип. Оно што ће бити главна разлика је коришћење нових транзистора, такозваних ГАН транзистора који имају боље перформансе, самим тим ће и цели прототип имати боље перформансе. Тако да прототип може бити бољи и биће”, наглашава Паројчићева.

На финалном такмичењу, које ће бити одржано у јулу у Тексасу, за награду ће се борити седам тимова.

“У финалу тренутно има седам тимова, фаворити за прва три места јесу тим из Немачке, са Тајвана, као и ми. Дакле, ове године смо међу фаворитима и надамо се да ћемо одржати тај низ успеха”, закључује Паројчићева.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару