Без промена речног водостаја

У протеклих 48 сати није било већих промена водостаја на рекама. Надлежни тимови и даље у приправности јер се очекује ново топљење снега.

Водостаји на рекама у Србији су углавном у стагнацији или у благом опадању, осим на подручју Житорађа, где се излила подземна вода, изјавио је јутрос Танјугу начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић.

Марић је рекао да, према најновијима подацима од јутрос у шест часова, у појединим селима на подручју Житорађа вода није за пиће, због чега је обезбеђена цистерна са пијаћом водом и најавио да ће током дана бити обезбеђена још једна таква цистерна.

Марић је навео да је реч о селима Ђакус, Самариновац и Пејковац, у коме је замућена вода у бунару и да је обављено много акција црпљења вода, јер се вода излила на поља.

Предраг Марић је објаснио да у протеклих 48 сати није било већих промена водостаја на рекама, због чега су екипе за ванредне ситуације углавном повучене са терена, али да су надлежни тимови и даље у приправности јер се очекује ново топљење снега.

Марић је истакао да и даље дежура надлежна екипа на Бованском језеру код Алексинца и да је санирана ситуација у Рашкој.

Протеклих дана надлежне екипе су морале да интервенишу због високог водостаја Млаве, Тимока, на подручју Зајечара, затим Дунава и Саве код Шапца.

Начелник је подсетио да ће у јулу ступити на снагу нови Закон о ванредним ситуацијама, који намеће обавезе локалној самоуправи у области реаговања у ванредним ситуацијама, што представља први важан корак у њиховом спречавању.

Марић је оценио да се дуго није улагало у одржавање водотокова, због чега ће се у наредним годинама у тој области и у бедеме много више средстава улагати.

У последњих 24 часа припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а су на четири локације интервенисали црпљењем воде.

На терену је ангажовано 22 припадника Сектора за ванредне ситуације, а у саопштењу се наводи да евакуација није било.

Поплављено више од 300 хектара у Книћу

На подручју општине Кнић поплављено је више од 300 хектара обрадиве површине и нанета је велика штета пољопривреди, саопштила је Комисија за елементарне непогоде у општини Кнић.

Председник Фонда за развој пољопривреде, шумарства и водопривреде и члан комисије за елементарне непогоде општине Кнић Драгиша Јанковић рекао је агенцији Бета да је поплављено земљиште у селима испод бране на акумулацији Гружа у селу Пајсијевић.

"До плављења је дошло због прилива воде са планине Рудник и неблаговременог испуштања воде на брани", рекао је Јанковић.

Према његовим речима, поплављена је површина од 300 хектара њива и ливада у селима Пајсијевић, Балосава, Лесковац, Губеревац и делу Врбета.

Због изливања реке Груже водом су натопљене парцеле у селима из горњег слива реке, Гривцу, Опланићу, делу Топонице, Кусовцу и делу Драгушице.

Према речима Јанковића, штета је огромна али тек треба утврдити тачно стање на парцелама под пшеницом, јечмом, луцерком и осталим озимим усевима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи