Читај ми!

Награда Адлигата човеку који је изместио више стотина српске деце на безбедно током рата

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат уручило је посебну награду поводом 25. годишњице НАТО бомбардовања Јозефу Шкултетију из Словачке “за исказано доброчинство и помоћ Србији у најтежим тренуцима, за несебичину подршку онима којима је помоћ била најпотребнија, за развијање пријатељства међу народима”.

Јозеф Шкултети је самоиницијативно покренуо хуманитарну акцију током бомбардовања 1999. године за премештање српске деце на сигурно.

Уз помоћ Матице Словачке у Југославији породице било које нације или вере из ратног подручја које су желеле да њихова деца буду заштићена од страдања и стресова проузрокованих НАТО бомбардовањем, у организацији Шкултетија и уз помоћ његовог волонтерског тима пребацивана су у Словачку, где су била смештена у словачке породице.

Тако је из Србије привремено било измештено 531 дете према евиденцији Шкултетија (630 према подацима Матице Словачке).

Да би остварио свој хумани план, Јозеф Шкултети је морао лично да дође у Србију, пошто су возачи аутобуса тражили да он буде у првом аутобусу који улази у Србију под бомбама.

Шкултети је морао и да организује набавку бензина за родитеље који су желели да из удаљених делова Србије доведу децу до логистичких центара у Новом Саду и Бачком Петровцу. За подршку деци која се у ратним условима раздвајају од породица оформио је и посебан тим психолога. Првих дана боравка у Словачкој сва деца су била бесплатно смештена у хотелу “Партизан” чији је Шкултети власник.

По завршетку рата сва деца су у организацији Шкултетија враћена у Србију.

“Не могу да опишем колико ми значи радост тих малишана којој сам био сведок када је дошао тренутак да се врате у своју земљу. Многи никада пре тога нису били у иностранству. Уместо рата и сирена, омогућили смо деци један леп излет, стекли су нове пријатеље и научили нешто ново”, прича са задовољством Јозеф и подсећа да се прошле године у Кисачу одржао скуп шездесетак сада одраслих људи који су тада пребачени у Словачку.

На иницијативу чланова Адлигата Кристијана Обшуста и Небојше Кузмановића из Архива Војводине, Виктор Лазић, председник Удружење Адлигат у чијем Музеју књиге и путовања се налази Словачки кутак, уручио је специјалну награду Шкултетију, а истовремено је поднета иницијатива Канцеларији за ордене председника Републике Србије да се Шкултетију додели одговарајуће државно одликовање.

Шкултетију ће бити уручена и почасна чланска карта Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат.

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије