Читај ми!

Отац девојчице убијене у Рибникару: Изложба хаљина према Ангелининим скицама најбољи начин неговања културе сећања

Изложба хаљина које су настале према скицама Ангелине Аћимовић, девојчице убијене у ОШ "Владислав Рибникар", отворена је већ три дана у Центру "Сава". Људи који желе да донирају Фондацији "Ангелина" могу да добију хаљину по својој мери, рекао је за РТС Анђелко Аћимовић, отац убијене девојчице. Биљана Шебез, сарадница Фондације, рекла је да је осмишљен центар "Наши анђели" са задатком да се бави едукацијом и породицом као стубом целог система.

У знак сећања на девојчицу Ангелину Аћимовић и остале жртве масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар", породица Аћимовић основала је фондацију која носи њено име. Пре три дана, у Центру "Сава" отворена је и изложба хаљина које су настале према Ангелининим скицама.

Ангелинин отац, Анђелко Аћимовић рекао је у Београдској хроници да је то најбољи начин неговања културе сећања.

"Изгледа за нас као да вам неко дâ руку спасења, као да сте потонули у јаму и да вам неко дâ да вас извуче, даје нам један посебан мотив да је то што радимо заиста исправно, јер је то један најбољи начин неговања културе сећања. Толико смо доживели емоција да, искрено, не могу се баш брзо слећи ни за три дана", истиче Аћимовић.

Ту је била и наставница, која је, додаје Аћимовић, доживела да се први пут сретне са својим ђацима из VIII/2, и са неким од наставника.

"То је за њу представљало, како је изјавила касније, јако драгоцен моменат и била је јако захвална. И ми смо њој захвални што је дошла и врло нам је драго што смо тим допринели бар да мало неког утешимо и помогнемо", каже Аћимовић.

Ангелинин отац наводи да сада постоји 16 колекција хаљина, а да ће се ускоро радити још десетак хаљина које ће у априлу учестовати на фестивалу "Fashion week".

"То ће остати једна колекција која ће даље живети. Видећемо даље у Управном одбору и са пријатељима шта ћемо с њима. Можда ћемо ићи у неке друге градове да направимо неке пригодне, добре, лепе, културне догађаје подобне овом што се десило у Београду", напомиње Аћимовић.

Људи који желе, објаснио је, да донирају у Фондацији средства куповином хаљине, могу да их погледају у Центру "Сава", у бизнис-изложбеном делу и да самим тим добију хаљину по њиховим мерама, идентичну тој која је направљена и која се налази тамо.

Како је осмишљен едукативни центар "Наши анђели"

Биљана Шебез, сарадница Фондације, рекла је да имају задатак да се бави едукацијом и породицом као стубом целог система.

"У једном моменту се родила идеја, захваљујући Анђелку и његовој породици, да се направи концепт за један едукативни центар који би приближио породици неке нове вредности и пробудио оне старе, које смо давно заборавили користећи мобилни телефон и гледајући телевизију", истиче Шебез.

У едукативном центру "Наши анђели" треба да се разговара и са одраслима и са младима.

"Осмишљен је као центар за децу и за одрасле са посебним павиљонима, физички одвојеним, али истовремено и повезаним једном пасарелом. Осмишљавање је направљено на основу потреба, односно разумејући узроке трагедије које су се десиле, до које су довели ти узроци. Схватили смо да, као и многи, да је код нас проблем породичних односа, неговања породичних вредности и учења константног увек да је породица основ свих основа", закључује Анђелко Аћимовић.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво