Читај ми!

Обука за пилоте најмодернијег Ербасовог хеликоптера, могу да се пријаве и млади академци

На нишком војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" у току је обука пилота за најмодернији хеликоптер ербас Х-145М. За младе људе који би волели да постану пилоти, Министарство је отворило конкурс. Могу да се пријаве не само војни него и академци са цивилних факултета.

На Ербасовом хеликоптеру Х-145М, који српска војска користи од 2019. године, искуснији пилоти обучавају млађе колеге. Та двомоторна летелица има највише перформансе и могућност за брзу трансформацију у зависности од задатка.

“Оно што је још боље је то што је нова технологија омогућила много већу поузданост, тако да је само његово искоришћење много веће и имамо много већу могућност да обављамо и летачку обуку и остале задатке за које је ова јединица намењена“, каже потпуковник Александар Живковић, заменик команданта 119. мешовите хеликоптерске ескадриле.

Српска војска има пет таквих хеликоптера класе Д2. Нова серија од још 10 које је држава купила почела је да стиже прошлог месеца.

Хеликоптер Х-145М има најсавременију оптоелектронику и навигацију тако да се може користити у свим временским условима дању и ноћу. Намењен је за транспорт људи, средстава, за спасавање и извиђање, медицински транспорт, али и ватрену подршку.

Новинари са југа Србије могли су током полусатног лета да се упознају са обуком пилота, али и новим хеликоптером који може да повезе осморо путника.

"Лет је био феноменалан, штета што нам није било мало лепше време да се то види мало шире, али заиста одлично искуство“, каже Данијела Иванковић из Телевизије Зона плус.

“Само узлетање је другачије, нежније, имате утисак као да пловите, а када се попнете, заиста је поглед непроцењив. Ниш је из те птичје перспективе прелеп“, рекла је Јелена Ћосин из Вечерњих новости.

За младе људе који би волели да постану пилоти, Министарство је отворило кункурс. Могу да се пријаве не само војни него и академци са цивилних факултета.

“На конкурс могу да се пријаве кандидати мушког и женског пола који су завршили основне академске студије у обиму од 240 ЕСПБ бодова и који до краја ове године не навршавају више од 27 година живота“, објашњава потпоручница Марта Ђорђевић из команде РВ и ПВО.

Конкурс је отворен до краја месеца. Пријаве се подносе за пилота авиона, хеликоптера или пилота оператера даљински пилотираних летелица.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару