Читај ми!

Преминуо музички уредник Радио Београда Димитрије Микан Обрадовић

Дугогодишњи музички уредник Радио Београда Димитрије Микан Обрадовић преминуо је у 84. години. Обрадовић спада у ред најзначајнијих српских уметника који су заслужни за бројне сачуване аутохтоне мелодије из нашег наслеђа. Не само да их је бележио, снимао на терену и мелографисао, него их је и стилизовао на јединствен уметнички начин, стварајући полифоније какве данас уживају популарност у свету. Димитрије Микан Обрадовић биће сахрањен у суботу 24. фебруара на Новом Бежанијском гробљу у Београду.

Димитрије Микан Обрадовић почео је да ради у Радио Брограду 1969. године као музички уредник на Другом, а касније на Првом програму. Струку етномузиколога и композитора искористио је на најбољи начин при стварању и реализовању музичких емисија на радију.

Обрадовић спада у ред најзначајнијих српских уметника који су заслужни за бројне сачуване аутохтоне мелодије из нашег наслеђа. Не само да их је бележио, снимао на терену и мелографисао, него их је и стилизовао на јединствен уметнички начин, стварајући полифоније какве данас уживају популарност у свету.

Својим тематским садржајем и музиком настале су чувене и радо слушане емисије – “Село весело”, “Аутобус у пола шест”, “Драговање”, “Ризница” и друге, а био је и први музички уредник емисије “Од злата јабука” Радио Београда 2.

Обрадовићеве емисије снимане уживо из градова и села Србије учвршћивале су карактер радија као медија културе.

За едицију “Записано у времену” у издању ПГП РТС уредио је три трострука компакт диска о Властимиру Павловићу Царевцу, Ксенији Цицварић и Радојки Живковић.

За сва ова издања приредио је етномузиколошке студије које су на стручан начин приказале фолкорну баштину нашег народа, као и широко поље културног значења Радио Београда и Радио-телевизије Србије као целине.

Добитник је многих награда и признања за свој вишедеценијски рад, међу којима су “Сиринга”, награда за најуспелије остварење музичких ансамбала и солиста, награда свих радио-станица Југославије за шпицу емисије “Аутобус у пола шест” и награда за пројекат музичке радионице РТБ “Човек и звук”.

Импресиван је и композиторски рад Димитрија Обрадовића. Са својим оркестром и певачима снимио је велики број песама и кола, које су награђене сребрним, златним и дијамантским плочама.

Писао је и музику за децу, а плоча “Ал’ је леп овај свет“ на стихове Јована Јовановића Змаја и у извођењу дечијег хорског ансамбла “Колибри” освојила је гран при свих радио-станица Југославије, док су све песме са овог албума ушле у обавезну музичку литературу основних школа.

Дуго година је сарађивао са Биљом Крстић и оркестром “Бистрик” и тако је настало 10 изванредних вокалних остварења, заснованих првенствено на његовом проучавању и анализирању тонских низова из којих потичу напеви или теxтови.

Микан Обрадовић носилац је две награде Савеза композитора Србије за хорску музику “Стеван Стојановић Мокрањац”. Статус истакнутог уметника и Естрадна награда Србије коју је добио 1999. године, потврда су високих вредности његовог етномузиколошког и композиторског рада и значаја за националну музичку културу.

Димитрије Микан Обрадовић преминуо је у 84. години, а сахрана ће бити обављена у суботу 24. фебруара на Новом Бежанијском гробљу у Београду у 11.45.

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије