Читај ми!

Деци спортистима мора редовно да се ради ЕКГ, лекари их тестирају и у школама

Тринаестогодишњи дечак из Новог Пазара недавно се срушио током тренинга због једне непрепознате болести, која се може открити ЕКГ-ом. Педијатар кардиолог др Горан Вукомановић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој рекао је за РТС да сваки спортиста два пута годишње треба да уреди комплетан преглед, укључујући ЕКГ како се овакве ситуације не би понављале. Идемо и корак даље, покренут је пројекат у поквиру којег ће се у школама радити ЕКГ прегледи код деце који нису само такмичари, поручио је др Вукомановић.

Дечак који се срушио током тренинга изгледао је пре тога потпуно здраво. Лекари из Новог Пазара су га реанимирали и он је потом транспортован у клинику у Тиршовој.

"Он ће, хвала Богу, бити добро, али је суштина да применимо систем и да га унапредимо како се то не би више дешавало", рекао је др Вукомановић.

Болест коју дечак има могла је да се открије ЕКГ-ом, а по закону сваки спортиста треба два пута годишње да уради комплетан преглед, који укључује ЕКГ, каже др Вукомановић.

"Сада идемо корак даље, постоји пројекат за који знате, Свако дете има право да одраста здраво, које су подржала три министарства – здравља, просвете и спорта. Сада идемо по школама и у школама радимо прегледе, ЕКГ-ове, код школских спортиста, дакле код деца који нису само такмичари. И покушавамо и успећемо, ја сам убеђен, да ће и педијатри овладати тумачењем ЕКГ-а и прегледом и да можемо да спречимо да се ово деси", рекао је др Вукомановић.

Коментаришући епидемиолошку ситуацију, истакао је да редовном вакцинацијом штитимо пре свега бебе које још нису могле да буду вакцинисане ни против великог кашља, ни против морбила. Објашњава да су нове вакцине далеко чистије од старих које су имале нуспојаве. Залаже се и за вакцинацију трудница.

"Сад се ради на регистрацији те вакцине, надамо се да ће бити брзо, али морамо заједно са вама, са медијима и са свима да радимо на томе да објаснимо колико су вакцинације трудница важне и колико оне заправо штите и мајку и дете, а не штете плоду", истакао је др Вукомановић.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије