Читај ми!

Цурење нуклеарног материјала код Темишвара; Директорат: Није забележено повећано зрачење

Поводом вести о цурењу радиоактивног материјала недалеко од Темишвара, Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије саопштио је да код нас није забележено повећано зрачење.

Према доступним информацијама, у темишварском Институту за радијациону хигијену приликом редовних мерења откривена је повишена радиоактивност, саопштио је Директорат.

Румунски стручни тимови утврдили су да је повишена радиоактивност локалног карактера и да нема опасности по становништво у околини, наводи се у саопштењу.

Додаје се да Директорат за радијациону и нуклeарну сигурност и безбедност Србије наставља да прати ситуацију и редовно извештава јавност.

Румунска национална агенција Ађерпрес пренела је да је служба полиције Темишвара за оружје, експлозиве и опасне материје спроводи истраге због непоштовања режима руковања нуклеарним материјалом, након што је утврђено присуство извора зрачења.

С друге стране, румунски Инспекторат за ванредне ситуације саопштио је да да није било контаминираних особа и да нема опасности за становништво јер се, како истичу, иницидент догодио у простору Института за радијациону хигијену.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије