Читај ми!

Пашалић покренуо контролу нишке градске управе због особе са инвалидитетом

Заштитник грађана Зоран Пашалић је, поступајући по сопственој иницијативи, а на основу сазнања да је особи са инвалидитетом протеклог викенда онемогућено да присуствује финалу Kупа Радивоја Kораћа које се одигравало у нишкој дворани "Чаир", покренуо испитни поступак оцене законитости и правилности рада градске управе Града Ниша.

Заштитник грађана је у саопштењу навео да су особе са инвалидитетом једна од најрањивијих друштвених група и да би било нехумано, недопустиво и незаконито да поступање званичних служби буде у супротности са принципима равноправности и поштовања људских права, уместо да се учини додатни напор како би се особе са инвалидитетом у већој мери укључиле у живот локалне заједнице.

"Да апсурд буде већи, упитно је присуство на спортској манифестацији, а спорт је ту да нас повезује, а не да нас дели", истакао је Пашалић, наводи се у саопштењу.

Заштитник грађана је истакао да закони и међународне конвенције обавезују на поштовање права особа са инвалидитетом, али да је потребно и да друштво у целини покаже више сензибилитета за ову, као и остале осетљиве друштвене групе.

Пашалић подсећа да се особе са инвалидитетом на дневном нивоу суочавају са низом проблема, јер многи од њих немају подршку персоналног асистента, отежан им је приступ јавним услугама, чак и објектима у којима живе.

Додаје и да се особе са инвалидитетом суочавају са изазовима у области образовања, као са остваривањем права из области здравствене и социјалне заштите, укључујући и могућност запослења.

Наводи да иако постоје помаци, притужбе упућене заштитнику грађана потврђују да и даље постоји простор за подизањем свести о значају уважавања различитости и унапређењем сваке врсте подршке, институционалне и појединачне, како би се унапредио статус и свакодневни живот особа са инвалидитетом.

петак, 24. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије