Шта су све ванредне ситуације и ко може да рачуна на помоћ општине

Општине, према Закону о локалним самоуправама, у својим буџетима требало би да имају новац намењен за ванредне ситуације. Саветник за ванредне ситуације у Општини Звездара Драган Пајић навео је за РТС колики се буџет добија за те намене и како то функционише на терену.

Из Општине Нови Београд поручују да је ове године на снази одлука о привременом финансирању и да су ту и средства за ванредне ситуације. У Палилули кажу да немају средства за ту намену. Поједини стручњаци тврде да је у већини општина исто.

Саветник за ванредне ситуације у Општини Звездара Драган Пајић рекао је, гостујући у Београдској хроници РТС-а, да је прошлогодишњим буџетом те општине било одређено милион динара за ванредне ситуације, као и милион динара за набавку возила за Добровољно ватрогасно друштво.

"Добровољно ватрогасно друштво Звездара је наш партнер у ванредним ситуацијама – као јединица цивилне заштите опште намене. Преко лета они контролишу све јавне површине укључујући Звездарску шуму да не дође до пожара и за сваку манифестацију ту су са нама да нас подрже", рекао је Пајић и поновио да је за њих издвојено милион динара. 

Објашњава да ванредне ситуације настају као последица елементарних непогода или других фактора где локална самоуправа није у могућности да сопственим снагама реши проблеме, него мора да позове у помоћ ширу заједницу, Град, Републику.

Ванредна ситуација може да буде проглашена за део општине, целу општину или за више општина, у зависности од тога коју површину захвата.

Ко проглашава ванредну ситуацију

Ванредну ситуацију проглашава или надлежна локална самоуправа, односно Градска општина или Град Београд.

"Можемо да прогласимо ванредну ситуацију за део територије и за целу општину, уз сагласност Града Београда", објашњава Пајић.

Према његовим речима, ванредне ситуације често знају да буду велики изазов, у зависности од тога којој градској општини припадају.

"Ми немао великих проблема са водотоковима, имамо само Мокролушки поток који је категорисан као водоток другог реда, за разлику од других општина које морају много озбиљније да буду укључене", каже он.

Подсећа да је 2014. године била проглашена ванредна ситуација за целу територију.

Говорећи о пријави штете, Пајић је рекао да је на основу инструкција које је дало Министарство, расписан јавни позив, који је трајао месец дана, комисија по упутству од ресорног министарства врши анализу пријаве штете и у процедури је да се одобре средства ако је штета настала од елементарних непогода.

Различити проблеми муче општине

Пајић каже да сарађује са колегама из других општина. "Имамо сарадњу, различити су проблеми који муче општине. Ми немамо водотокове које друге општине имају", додаје он. 

Саветник за ванредне ситуације у Општини Звездара каже да грађани могу да им се обрате. 

"Ми смо сервис и прва рука где покушавамо да грађане усмеримо до надлежне институције која може да им помогне. Волели бисмо да имамо више могућности, али буџет нам одређује Град Београд“, закључио је Пајић.

субота, 03. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару