Забране и ограничења посета у болницама, ношење маски и мере опреза

Према извештајима домова здравља и завода за јавно здравље, у току је циркулација и мешање више вируса, бактерија и респираторних инфекција са сличним симптомима – од ковида, преко грипа до респираторног синцицијалног вируса и великог кашља. Поред ношења маске, обавезног теста пре уласка у болницу због операције, поново је уведено ограничење или забрана посета. Епидемиолошкиња Весна Миољевић истиче да су посете у Клиничком центру Србије још од септембра забрањене и да остају на снази ради превенције ширења респираторних инфекција.

Министарство здравља је након састанка Радне групе за борбу против ковида, која је разматрала епидемијску ситуацију, упутило здравственим установама допис да је неопходно појачати мере опреза.

Весна Миољевић, чланица те Радне групе, каже за РТС да су већ прошле године дали јасна упутства о мерама превенције ковида, али истиче да то подразумева превенцију и других респираторних обољења на територији Србије.

"Свакако, посете су забрањене у Клиничком центру Србије од септембра, јер смо имали нешто повећан број пацијената са ковидом, али с обзиром на то да смо ушли у период јесени и зиме, та мера је и даље остала као превентивна. Посете су забрањене, тако да молимо за разумевање и посетиоце и пацијенте, јер је то све у сврху превенције ширења респираторних инфекција", апеловала је Миољевићева.

Такође, наглашава и да би требало да се носе маске, које су обавезне за здравствене раднике у току рада са пацијентима.

"Али и за пацијенте у амбулантама, односно који чекају на преглед у чекаоницама, када заиста има оправдања носити маске, када сви око нас имају неке симптоме који изазивају кашаљ. Значи ношење маске нас штити од инфекције и ширења свакако у тим просторима где се налазе велики број особа", истиче Миољевићева.

Грип у појачању, проблеме задаје и велики кашаљ

Последњих дана бележи се мање случајева оболелих од ковида, али је грип у појачању. 

Миољевићева указује да је протеклих неколико недеља повећан број пацијената код којих се дијагностикује инфлуенца АХ1 или АХ3, као и инфекција САРС-КоВ-2. 

"Клинике које 24 сата примају пацијенте су Ургентни центар, Клиника за пулмологију и Инфективна клиника. Али свакако да пацијенти уколико имају неку од дијагностикованих, потврђених респираторних инфекција било да је грип, било да је ковид, морају да се хоспитализују и лече на нашим клиникама, свака има одређен изолацију тако да се пацијенти хоспитализују и лече и од основне болести али и ако имају грип", објаснила је докторка.

Велике проблеме у претходном периоду задавао је велики кашаљ, зато је важно придржавати се, поготово у периоду инкубације епидемиолошких мера. 

"Из тог разлога је свакако једна од најважнијих мера, вакцинација. Апелујем на родитеље да вакцинишу своју децу у обавезном календару вакцинације. Свакако има вакцина које нису обавезне, а које се препоручују одређеним ризичним групама. Када је реч о вакцини против грипа, најбоље је примити крајем октобра, почетком новембра, али ни сада није касно"; наводи Миољевићева.

Међутим, наглашава да је од дана пријема вакцине, неопходно најмање две, а оптимално три недеље да организам створи одређени број антитела који штити од инфекције вирусом грипа, због чега се треба вакцинисати на време.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара