Шта се променило после скоро годину дана од измене начина избора тужилаца

Сет правосудних закона, који је усвојен пре годину дана, променио је између осталог начин избора судија и тужилаца, као и састав највиших тела у правосуђу. Тада се, како је речено, формално кренуло на пут који води до независног правосуђа без политичког утицаја. Потпредседник Високог савета тужилаштва Мирослав Ђорђевић рекао је за РТС да ће у наредном периоду, по новим прописима, бити изабрана 34 главна јавна тужиоца и 199 јавних тужилаца.

Потпредседник Високог савета тужилаштва Мирослав Ђорђевић рекао је за РТС да је врло задовољан радом тог тела осам месеци од његовог формирања.

Истакао је да је након усвајања уставних амандмана и закона уследило усвајање подзаконских аката којима се прецизирају одредбе из закона.

"Имамо фантастичну сарадњу са Европском унијом, Саветом Европе, Министарством правде, где ми заједнички формирамо радне групе које су инклузивне, које укључују и представнике струковних удружења јавних тужилаца, представнике Националног конвента о ЕУ и трудимо се да рад савета буде што отворенији и што транспарентнији", рекао је Ђорђевић.

Пошто нису сви тужиоци у вишим тужилаштвима изабрани, а више од половине тужилаца упућених из основних тужилаштава морају да се врате, бројни предмети ће остати без поступајућих тужилаца.

Ђорђевић је објаснио да тужиоце бира Високи савет тужилаштва и да је у претходном периоду постојала пракса упућивања тужилаца са нижег нивоа у више тужилаштво.

"Међутим, ми смо из разних разлога имали праксу да се то упућивање пречесто користи. Нови закон је онемогућио ту праксу забранивши упућивање ка више. Могуће је упутити тужиоце само у друго јавно тужилаштво истог нивоа или нижег. Зашто? Управо да бисмо подстакли изборе, да они најквалитетнији на транспарентним, отвореним изборима имају прилику да напредују", рекао је Ђорђевић.

Истакао је да је досад изабрано 46 носилаца јавнотужилачке функције, а да је 28 одмах после доношења одлуке почело да ради, а да је у 18 случајева уложена жалба.

Додао је да ће у наредном периоду бити изабрана 34 главна јавна тужиоца и 199 јавних тужилаца и да је циљ да у наредних годину и по дана пређе 95 одсто попуњености тужилачких места.

Између осталих, биће враћен и један од двојице тужилаца који ради на предмету масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар". Ђорђевић је објаснио да је он један од кандидата за избор у Више јавно тужилаштво, али да не може да прејудицира исход тих избора.

субота, 14. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи