Хитлерова директива стигла у Музеј жртава геноцида, до 18. фебруара у Народном музеју

Премијерка Ана Брнабић уручила је директору Музеја жртава геноцида Дејану Ристићу оригинални документ Директиве бр. 25 којом је немачки канцелар Адолф Хитлер 27. марта 1941. године издао наређење за напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, документ ће од сутра 25. јануара у подне до 18. фебруара 2024. бити изложен у Народном музеју Србије.

Један од најзначајнијих докумената у целокупној историји Србије, Влада је купила 29. новембра прошле године на иницијативу Музеја жртава геноцида који ју је претходно упутио председнику Александру Вучићу.

Захваљујући томе, један од тринаест оригинала Директиве бр. 25, кога је потписао Адолф Хитлер, сада је у власништву Републике Србије.

Како се наглашава у саопштењу Владе, такав прворазредни историјски извор биће трајно сачуван у Музеју жртава геноцида и на тај начин остављен у аманет свим генерацијама.

Наводи се да је то и прво јавно излагање једног од најзначајнијих историјских извора целокупне националне прошлости српског народа и читавог нашег региона.

У саопштењу се истиче да је тај непроцењиво вредан документ и историјски извор истовремено представљао и злослутни наговештај бројних драматичних, трагичних, али и херојских догађаја који су обележили раздобље Другог светског рата на читавом простору окупиране Краљевине Југославије.

Подсећа се да је садржај директиве означио почетак Другог светског рата на целокупној територији тадашње Краљевине Југославије, а до њега је дошло у раним јутарњим часовима 6. априла 1941. године када је почело бомбардовање Београда.

Документом су започете и четворогодишње драматичне борбе и безмерно страдање цивилног становништва, а посебно припадника српског народа, закључује се у саопштењу Владе.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара