Колико цигарете треба да поскупе да би се смањио број пушача

У свету сваки пети човек пуши, што је знатно боље него 2000. године када је сваки трећи становник планете конзумирао дуван. У Европи највише се пуши у бившим земљама СССР-а и на Балкану, а некадашња председница Републичке комисије за контролу дувана др Срмена Крстев напомиње да се у Србији ништа посебно не предузима како би се смањио број пушача. Као најефикаснију меру која би могла да се предузме, а да не штети буџету, предлаже значајно поскупљење паклице цигарета, чиме би се знатно смањио број пушача међу сиромашнима и међу младима.

Колико цигарете треба да поскупе да би се смањио број пушача Колико цигарете треба да поскупе да би се смањио број пушача

Сваки пети становник планете конзумира дуван – показује последње истраживање Светске здравствене организације (СЗО). Највише пушача је у Југоисточној Азији и Европи, а дуван најуспешније остављају Холанђани и Бразилци.

Др Срмена Крстев, некадашња председница Републичке комисије за контролу дувана, каже да је застрашујуће то што данас сваки трећи становник планете пуши и тиме доводи себе у велики ризик од веома озбиљних и често фаталних болести.

Напредак се бележи код оних земаља које су, како истиче, предузеле све мере које СЗО прописује, а проблем имају она друштва у којима државе не препознају тај проблем као приоритет, док агресивна дуванска индустрија врши притисак на државе и утиче на политике јавног здравља.

У Европи сваки четврти становник пуши

Највећи број конзумената дувана тренутно, 26,5 процената, према подацима извештаја, има у региону Југоисточне Азије, док европски регион не заостаје – са 25,3 процента.

"У Европи постоје велике разлике, највише се пуши у бившим државама СССР-а, на Балкану и у том делу јужне и југоисточне Европе. Мере нису предузете како треба, и када се донесу закони се не поштују довољно, нити су издвојена довољна средства за то", каже Срмена Крстев.

За такво стање криви институције које, каже, треба да донесу мере које ће допринети да пушење више не представља нормалан начин понашања.

"Када је свуда забрањено, када се значајно подижу цене дувана, када је забрањено рекламирање, када се врши пропаганда међу децом да је то штетна навика", наводи др Крстев и додаје да је значајна и улога здравствених радника који пацијентима треба да саветују да се одвикну од пушења.

Најефикасније мере

Повећање цене производа од дувана истраживачи су означили као најефикасније средство за смањење броја пушача, па тако у Аустралији цена паклице кошта и до 30 долара.

"Повећање акциза мора да иде изнад нивоа инфлације и нивоа процента повећања прихода становништва, да цигарете постану неприступачне, да буде сувише скупе. То је изузетно ефикасна мера. Државе се тога боје, али имамо податке Економског института из Београда, реч је о истраживању рађеном на нивоу Србије, који показују да ако се повећава цена цигарета кроз акциза и порезе, долази до пада пушача међу сиромашнима и младима, а држава не губи приходе", указује др Крстев.

Додаје да се у Србији ништа посебно не предузима како би се смањио број пушача – нема никакве медијске кампање на нивоу државе, скоро да нема служби за одвикавање од пушења, а цигарете су мање-више приступачне.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво