Зашто Закон о родној равноправности угрожава српски језик

Тема "Српски идентитет, српски језик и Закон о родној равноправности" окупила је лингвисте, правнике, представнике Српске православне цркве, Матице српске и Владе Србије. Примедбе и ставове са научног скупа Савет за српски језик ће проследити Влади Србије.

Српска култура је неподељена и не сме да цепа друштво, нити да ствара недоумице. Оцена је многих да Закон о родној равноправности то чини, каже патријарх српски Порфирије.

"Састали смо се да бисмо настојали сви заједно да наш рад и наши закључци не служе још већим поделама и антагонизмима, јер има их и превише, него да буду колико је то могуће, здрава основа за друштвени дијалог, за дијалог са одговорним релевантним носиоцима власти, дијалог који ће указати на решење које је добро и прихватљиво за сваког", поручио је патријарх српски Порфирије.

Одбор за стандардизацију српског језика Српске академије наука и уметности више пута је јавно износио стручни суд о родно осетљивом језику.

"У свим овим документима не избегава се уважавање равноправности особа мушког и женског пола, напротив. Али се указује и на научну истину да српски језик није дискриминаторан према било којим особама, па ни према особама женског пола, да он има своје механизме за давање информација у том погледу, да се никад не може довести у недоумицу о ком полу особе је реч", навео је професор Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика САНУ.

Чланови Савета за српски језик будно прате и анализирају стање у области употребе српског језика у јавном животу, па самим тим и сва збивања у вези са родно осетљивим језиком.

"На последњој седници Савета чланови су на основу дуге дискусије усвојили закључак да се у 2024. години Влади Републике Србије упути препорука из нашег домена – да се преиспитају и укину све лингвистичке поставке у Закону о родној равноправности", рекао је професор Александар Милановић, председник Савета за српски језик.

"Тај закон почива на једној категорији која је потпуно недефинисана. Колега Антонић је лепо показао да појам рода има близу 100 различитих значења. И сада на том темељу ви да градите један закон који треба да пропише и санкције, а да ми не знамо тачно о чему говоримо", додао је професор Драган Станић, председник Матице српске.

Зато, каже струка, треба да се сачува рационални део, део који има своје оправдање, а да се оно што је неприхватљиво одбаци. Подсетимо, Закон о родној равноправности усвојен је пре три године. За његово непоштовање, од ове године предвиђене су и санкције.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво