Читај ми!

Пролеће у јануару нас је одвикло од ниских температура – шта возачи треба да провере пре него што седну у кола

Прве пахуље у 2024. години можда се нису задржале на београдским улицима, али су зато направиле посао возачима. На аутомобилима се осим снега, при ниским температурама задржава и лед, због чега је возачима при чишћењу возила потребан додатан опрез. На време треба проверити и акумулатор, свећице, филтере и антифриз.

Забелео се Београд први пут ове зиме. У подавалским насељима више је снега, а возила на путевима готово да нема. Она која су паркирана од снега се једва виде.

Леда на колима још нема много, али температуре у минусу тек се очекују. Возачи ће ових дана имати једну муку више – треба очистити ауто.

Kад су температуре овако ниске, на стаклима појави лед, који је тешко скинути. Дешава се да се и брисачи залепе за стакло. Чишћење може да потраје, па је важна добра организација.

Крените на посао раније да не бисте чистили кола у журби

На посао треба да кренете раније како не бисте чистили у журби, јер баш зато најчешће пуцају и брисачи и браве, кажу аутомеханичари. Сваке зиме имају макар један такав случај.

"Ја бих прво очистио снег око врата, отворио врата, ушао и упалио мотор, укључио грејање за предњу и задњу шоферку, грејање у возилу и полако приступио чишћењу возила", рекао је Ненад Марковић, аутомеханичар.

Најједноставнији начин је да на брисаче навучете старе чарапе, крпу, стару јастучницу, да се метлице не би заледиле и залепиле за стакло. За браву неки препоручују мало глицерина.

"Оног момента кад ви ухватите ако је заледила, ако хоћете на силу да отворите она пуца, а најбоље би било ако би код себе имали метлицу или мало топле воде, јесте да ће брже после да заледи, али сад вам треба само да отворите кола и то би најлакше било", додао је Ненад Марковић.

Казне за неочишћено возило и до 18.000 динара

Вожња са недовољно чистим прозорима је ризична, а прописане су и казне од пет до 18 хиљада динара ако возите неочишћен ауто. Важно је знати и да се због много снега на возилу повећава потрошњу горива. Осим стакала, треба пребрисати и фарове.

У возилу је важно имати једну крпу како би и фарови и штоп светла били чисти, јер када су лоши временски услови битно је да средишњи део фарова буде пребрисан како би други возачи могли да уоче и вас и ваше возило.

Данас су улице биле скоро празне. Сутра је први радни дан после Божића, па се очекују и веће гужве. Екипе Београд пута су од синоћ на терену.

"Ми смо превентивно посипали со на коловоз јер су најављене јако ниске температуре за јутро и да не дошло до појав поледице. Већ сутра увече очекујемо доста ниже температуре, у минусу константно, и у току дана и данас увече исто, па очекујемо појаву поледице, али деловаћемо превентивно наравно", рекао је Павле Павловић из "Београд пута".

Метеоролози предвиђају ниске температуре и наредних дана

Наредних дана се очекују ниже темптературе, показују подаци Републичког хидрометеоролошког завода. Велике су шансе да се браве и брисачи заледе и да на путевима буде поледице.

Врућу воду никако не сипајте на стакла јер могу да пукну. На време проверите акумулатор, свећице, филтере, антифриз.

Законом нису обавезне, али нема безбедне вожње без следећих ствари: метлице, средстава за одлеђивање стакала, лопатице за стругање леда, средстава против магљења, крпе и ланаца.

петак, 19. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару