Читај ми!

Заробљени коњи и говеда на Крчединској ади, коначно им достављена храна

Више од стотину крава и коња, због набујалог Дунава, остало је заробљено на Крчединској ади. Животиње су данима биле без хране. Њихов власник Миленко Плавшић, апелује на све институције да му што пре помогну да се крда спасу, а ниске температуре додатно погоршавају ситуацију. Према последњим информацијама, из ЈП Војводине-шуме, обећавају да раде на акцији спасавања. У међувремену припадници МУП-а су у договору са власником, животињама однели храну, саопштено из МУП-а.

Миленко, очајан, на минусу, са обале дозива своје краве и коње. "Само једаред сам био и ето, гледам их са обале, ништа не могу да помогнем, не могу сам. Тешко ми је јако, моје животње су угрожене, шта да кажем," каже сточар из Ковиља Миленко Плавшић.

 Покушао је каже, стоку да преведе са острва, док је водостај још био низак, али му то нису дозволили, како тврди, локални моћници, који му већ годинама прете и краду му стоку. Случај је пријавио и полицији, али док не реши овај спор, најбиније му је да спасе оно што је стварао целога живота.

"Када би држава стала иза тога, да нам помогне војска, да су скеле добре и да нам обезбеде да потоваримо животиње, да изнесемо на суво, па даље како ће бити. Сви људи, опет кажем, који ме и знају и не знају да ми помогну, животиње ће, уколико се за три дана не извуку 70 одсто угинути," каже Плавшић.

Управо због Миленкових коња и крава Крчединска ада је последњих година права туристичка атракција која привлачи све већи број заљубљеника у природу и фотографију, међутим сада, када се нашао у проблему, готово нико из општине и туристичке организације Инђија, га није позвао да пита како је и како може да помогнем.

"Нажалост срамотно, ја сам ту многе људе дочекао и испратио," напомиње Плавшић

Да би се животње бар на кратко намириле храном, помоћ су понудили ватрогасци из Новог Сада, јављају се пријатељи и познаници. Међу њима је и 12 удружења за заштиту животиња, која од надлежних захтевају хитну реакцију.

"То су полу-дивље животиње, многе од њих полу-дивље, јаче, старије животиње би можда могле и да препливају, али има много младих ждребади и телади, која не могу да пливају. Ми смо већ закаснили, ко зна колико је њих мртвих, али ајмо да спасемо оно што можемо", каже Александра Дудић из организације Солидарно за животиње и природу.

Миленко ће, обећавају из Владе Војводине, дочекати Божићно чудо, јер у наредна два дана, ЈП Војводина Шуме, на располагање сточарима ставиће брод и скелу, како би се животиње превезле на сигурно, а већ данас, новосадски ватрогасци помогли су да им се допреми и храна.

На јако неприступачном и ризичном терену, на две одвојене локације које су удаљене од обале 1,2 километра и 3 километра, Специјалистички тимови Сектора за ванредне ситуације чамцима су пренели храну и нахранили око 130 грла коња и крава које се налазе на овој ади.

Министарство унутрашњих послова, у сарадњи са власником, у складу са својим могућностима, наставиће да пружа помоћ животињама на Крчединској ади.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару