Читај ми!

Нови хуманитарни конвој "Солидарности за Косово"

Француска хуманитарна организација "Солидарност за Косово" и ове године организовала је новогодишњи и божићни конвој помоћи Србима у више средина на Косову и Метохији, не заобилазећи најмлађе, децу у вртићима и школама.

Хуманитарни активиста Тон Креде наводи да су ове године помоћ поделили у Грачаници, Церници, Доњој Будриги, селима Метохије. Хуманитарци су породицама поделили шпорете за огрев, деци у вртићима и школама ранце са неопходним наставним прибором, играчке.

Подсетио је да су ранијих година активисти "Солидарности за Косово" домаћинствима донирали краве, овце и друге домаће животиње.

Током посете Новом Брду, хуманитарце је дочекао православни свештеник Стева Митрић, указујући да за 19 година хуманитарне активности, представници "Солидарности за Косово" ниједне нису заобишли Косовско поморавље.

"Када су сви заборавили Србе у Новом Брду и Косовском поморављу, активисти организације 'Солидарност за Косово' су увек били ту, били са њима, делили добро И зло. Реновирали су школе, поделили су технику да људи угреју своје домове у тешким зимама које су овде увек у минусу", објашњава свештеник Митрић.

Истиче да оно што је у хуманитарном раду представника ове организације најбитније је љубав коју они дају људима који у Поморављу живе.

"Најважније је то како нас оплемењују својим присуством и та реч, да неко у Француској мисли на ове људе овде је најлепша порука бозићног конвоја. Када човек са човеком размени реч, то је највећа топлина коју ова хуманитарна мисија има", објашњава овај свештеник.

"Солидарност за Косово" на КиМ делује у сарадњи са Епархијом рашко-призренском. Активисти организације коју води хуманитарац Арно Гујон, најављују да на неће стати, да ће и даље прикупљати помоћ за народ на КиМ.

У Церници код Гњилана су се упознали са изузетно неусловним објектом, у којем након сукоба 1999 године, деца похадјају наставу на српском језику.

"Треба и даље да наставимо да помажемо овај народ, нарочито ми, Французи, када видимо у којим условима функционише школа. Французи разумеју геополитичке односе и дешавања на КиМ и свесни су веза између Србије и Француске током првог и другог светског рата. Иако нема пуно вести са КиМ у Француској и страдању Срба пре 20,30 година, ипак људи знају да треба да помогну. Као Француза чак ме је срамота због улоге наше државе и политике током бомбардовања Србије, то се не сме заборавити и треба наставити са помоћи", рекао је Тонкред Боверо из "Солидарности за Косово".

Директор Основне школе "Бранко Радичевић" у Церници Горан Ђорђевић, у знак захвалности и свестране подшке, уручио је захвалницу представницима француске хуманитарне организације.

Пре пет година оснивачу организације "Солидарност за Косово" Арно Гујону власти у Приштини забраниле су улазак на КиМ, али хуманитарци у Француској нису престали да сакупљају помоћ и достављају је угроженима.

уторак, 23. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару