Читај ми!

Хидролог Владиковић: Пораст температура подиже ниво река, али без опасности од изливања

Хидролог Дејан Владиковић рекао је да се очекује пораст водостаја након пораста температура, али да то не би требало да буде алармантно. Водостаји полако расту на Лиму, Ибру и Западној Морави, али не очекујемо изливања река, каже Владиковић. Најавио је снежне падавине око Нове године.

Због наглог скока температура у комбинацији са јаким јужним ветром, Републички хидрометеоролошки завод је издао хидролошко упозорење у коме стоји да ће, услед топљења снега, водостај на рекама бити у порасту. Имамо ли разлога за страх и како се што боље припремити за период који је пред нама.

Хидролог Дејан Владиковић из Републичког хидрометеоролошког завода рекао је гостујући у Јутарњем програму да се очекује пораст водостаја, али да то не би требало да буде алармантно.

Према његовим речима, очекује се пораст водостаја у Југозападној и Западној Србији, пораст на Лиму и Ибру. Како је додао, снег се полако топи на Златибору и Копаонику.

"Водостаји полако расту на Лиму, Ибру и Западној Морави. Не очекујемо изливања река. Постоји могућност да Власина и Ветерница направе проблем јер имају нагле порасте водостаја због снега на Власини", рекао је Владиковић.

Истакао је да се у току дана не очекује киша, док се сутра у Западној и Југозападној Србији могу очекивати мале падавине. Како је рекао, у ноћи ка недељи киша би могла да пређе у снег.

Владиковић каже да је најгоре кад имамо топљење снега, а у исто време имамо и нове падавине, и додао да то сада није случај.

"Хладно време смириће хидролошку ситуацију. Биће и снежних и кишних епизода, али ништа неуобичајено. Више падавина ове земе него прошле, али без екстремно ниских температура", каже хидролог.

Најавио је снежни период око Нове године ка Божићу.

Подвукао је да ово неће бити екстремна зима, али да ће бити свакако хладнија од претходне.

недеља, 21. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво