Читај ми!

Зарада од издавања станова и викендица на дан и више хиљада евра – већина власника нема налепницу и не плаћа порез

Издавање кућа и станова на дан више се него добро исплати, и у свету и код нас. Нема евиденције о томе колико се непокретности издаје на тај начин у Србији, али се процењује да је само у Београду више од хиљаду и по. Цена иде и до 200 евра за стан на дан у "Београду на води". На ту зараду мало ко плаћа порез.

На обронцима Златара све више мештана гради апартмане за рентирање. Издавање куће на дан је од 25 па и до 100 евра за луксузније објекте. Већ три године, у селу Вилова, Оливера Матијевић дочекује госте, а међу њима има и Кинеза, Немаца, Пољака.

"Ја планирам, деца у ствари планирају, да кренемо мало и шире, да правимо бунгалове, неке додатне дрвене викендице", каже Оливера Матијевић.

Најтраженије на планинама су брвнаре, а њихова цена варира и у зависности од тога да ли је лето или зима.

"Прве се и резервишу, тако да нам после само остаје да одговарамо да нема више места. У суштини оно чиме су гости очарани Златаром јесте та нетакнута природа још увек", објашњава Катарина Боранијашевић, из туристичке агенције "Златар травел".

У Београду зарада и неколико хиљада евра

Од издавања стана на дан у Београду месечно може да се заради и неколико хиљада евра. Клијенти су махом странци, а резервишу углавном преко интернета.

"Цене се крећу од тридесетак па до 200 евра. Квадратуре станова се крећу од 20 квадрата гарсоњере, па до станова од 100 квадрата који поседују више спаваћих соба који су обично за породице са децом који долазе из иностранства", наводи Ивана Милошевић (сајт БГапартмани).

Добру зараду прати, кажу, станодавци и доста посла и одговорности.

"Имамо неких двадесетак станова у овом моменту. Они су различите квадратуре. Налазе се углавном по центру града. Ми госте пријављујемо регуларно", поручује Александра Рашић, из Агенције стан на дан "Paradise", Београд.

Власник дужан да има налепницу на вратима стана

Власник некретнине који издаје стан на дан дужан је да има налепницу на вратима стана коју издаје Секретаријат за туризам. Али у пракси ретко ко то чини. Обавеза управника зграде јесте да евидентира станове који се издају на дан.

"Оно што је видљиво у последње време и са чим се сусрећемо у комплексима великим и луксузним, јесте да одређени власници станова узимају по 20 станова, они их комерцијализују, издају их као стан на дан. Проблем на који наилазимо код издавања стана дан јесу, на пример, неки празници, као што је Нова година. Тада је битно да ако је апартман категоризован за три особе и буду три особе у стану, да се не правe неке прославе, да не буде велики број гостију, јер je самим тим угрожена и безбедност тих гостију", истиче Љубиша Бановачки, председник управника зграда Београд.

Више од 13.000 непокретности се издаје на дан

У ресорном министарству кажу да су за категоризацију смештаја стан на дан надлежне локалне самоуправе и да у централном информационом систему у Србији таквих непокретности има више од 13.000.

"Велики број објеката, апартмана који се на нерегистрован, нелегалан начин и угоститеља који пружају те услуге на нелегалан начин обавља пре свега и у Београду као главном граду који је један од кључних центара и дестинација за обилазак и долазак пре свега страних туриста, али и домаћих. Наравно такве ситуације се затичу и у нашим великим туристичким центрима, пре свега на планинама и Копаонику и на Златибору, Златару, али и у бањским центрима", објашњава Дуња Ђенић, помоћница министра за туризам.

Законима о трговини и угоститељству регулисано је паушално опорезивање издавања станова на дан. За оне који не пријаве да се тиме баве предвиђене су и казне до 350.000 динара.

субота, 27. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару