Читај ми!

САНУ обележава 182 године постојања; Кнежевић: Остајемо национална академија, дубоко укорењена у наш народ

Српска академија наука и уметности (САНУ) обележава 182. године од основања, а председник ове институције академик Зоран Кнежевић истакао је да САНУ остаје национална академија, дубоко укорењена у наш народ. Председник Александар Вучић поручио је да оно што је непролазно, што је вечно за наш народ и наше грађане увек су само Српска академија наука и уметности, Српска православна црква и наша српска држава.

Свечаност, којој су присуствовали председник Александар Вучић, патријарх српски Порфирије, министарка културе Маја Гојковић, као и чланови САНУ, почела је интонирањем химне "Боже правде". Поздравну реч у Свечаној сали САНУ упутио је председник, академик Зоран Кнежевић.

Кнежевић је, како је истакао, покушао да одговори на питање које се повремено јавља у јавности, а понекад и у, како истиче, "малициозном контексту оспоравања смисла и права Академије на само њено постојање".

"Српска академија наука и уметности, као уосталом и већина институција ове врсте, може се одредити као дом највиших стремљења и специфичног друштвеног положаја, при чему ми себе видимо у двострукој улози – радној и почасној", рекао је Кнежевић.

Како је поручио, "ако се академија ограничи само на своју репрезентативну, почасну улогу, и ако се анахроним сматра такав начин одавања почасти људима који су остварили значајне научне и уметничке резултате и дали важне доприносе својој средини, свом народу или, зашто не, целокупној људској заједници, онда су и академије ваљда анахроне институције".

"Ако, међутим, академије у одговарајућем друштвеном окружењу постану центри у којима се сусрећу и преламају актуелни стваралачки и интелектуални потенцијали и токови, ако делују као стварне 'највише научне и уметничке институције' у свом окружењу, онда не само да то нису анахроне институције, већ оне представљају природни саставни део савремене академске заједнице и сваког цивилизованог друштва", навео је Кнежевић.

Поручује да академије морају да прате збивања у науци и уметности, појаву нових научних дисциплина и уметничких праваца, да се тим променама, са мером опреза, па и пожељне конзервативности, постепено, али континуирано прилагођавају, како би успешно одговориле изазовима времена.

Наглашава да за њега нема дилеме да у "Српској академији наука и уметности и међу њеним члановима постоји јасна и пуна свест о свим изазовима и тешкоћама са којима се наша држава и народ, али и цело човечанство, суочавају у овим изузетно турбулентним временима у којима смо сведоци убрзаног растакања до сада постојећег система међународних односа, а да се при том не наслућују чак ни обриси неког новог система који би надоместио овај нестајући".

"САНУ и њени чланови настоје да кроз своје активности препознају и разумеју те трендове и изазове и да понуде научно засноване одговоре на низ отворених питања са којима се сви суочавамо: од опште људских проблема климатских промена, загађења и еколошке перспективе наше планете, сиромаштва и неједнакости у развоју, положаја и улоге малих држава у светском поретку, до низа проблема који посебно погађају наш народ и нашу средину, као што су питање Косова и Метохије, положај нашег народа у суседним државама, очување духовног и материјалног наслеђа нашег народа, питања старења наше популације и демографске будућности Србије, здравља и лечења нашег становништва, енергетске безбедности и изазова које собом носи вештачка интелигенција, стварања здраве средине у којој ће одрастати наши потомци", рекао је Кнежевић.

Наводи да су управо те кључне теме доминирале у активностима академика и да је одржан низ веома значајних и успешних научних скупова, расправа, трибина и предавања на којима су ова и друга кључна питања разматрана и давани предлози за њихово разрешавање или макар за покушаје померања неких од њих са мртве тачке.

"Без претензија да тврдимо да смо на све њих успели да пронађемо праве одговоре, мислим да се ипак ради о значајним активностима", рекао је Кнежевић.

Навео је и да односе САНУ са државом треба упорно и пажљиво неговати и одржавати, пре свега путем отвореног и искреног дијалога, односно преко непосредне сарадње у пословима у којима компетенције САНУ могу да буду од користи држави и друштву.

Како каже, подаци о бројном стању чланства САНУ кажу да је "данас мање академика него што их је било у предвечерје претходних избора".

"Академија постаје све старија, да се критично смањио број чланова у више одељења, да имамо несразмерно мали број жена у нашем чланству, па постаје јасно да на предстојећим изборима треба имати довољно и мудрости и свести како бисмо ову нашу дугорочно гледано неповољну ситуацију и тренд бар почели да поправљамо. Не смемо, међутим, да заборавимо да је сваки облик позитивне дискриминације при избору нових чланова у супротности са самом суштином Академије и да неприкосновени критеријум за избор у њено чланство мора да буде само и једино научни, односно уметнички допринос кандидата", истакао је Кнежевић.

Вучић: Боље је и да купујете време него да се одрекнете чега не смете

Ако покушавате да постигнете компромис и видите да је немогуће и другог излаза немате, онда морате и време да купујете, јер и то је боље него да се одрекнете онога чега не можете и не смете да се одрекнете, рекао је председник Србије Александар Вучић обраћајући се на свечаној академији САНУ.

Вучић је истакао да се плаши да ће следећа година, када се очекују и избори у многим државама света, бити много тежа и лошија за цео свет, па и за Србију.

"Плашим се да нам та година доноси много више сукоба, много више немира него што је донела претходна и ова 2023. година. Када то кажем, мислим и на сваку врсту угрожености нашег народа на Косову и Метохији, али и у Републици Српској и у многим другим деловима нашег региона", рекао је Вучић.

Указао је да је од изузетног значаја да сваког дана, слушајући различите ставове, различита мишљења, дођемо до заједничког именитеља како да своју слободу, како да своју земљу и будућност уопште сачувамо.

"Када говорим о свим овим изборима, говорим зато што знам да нико никоме неће да попусти, јер у савременом свету и ери друштвених мрежа попуштања нема. Нико нигде никоме да попусти неће. Компромис је постала одвратна реч. Чак поштовање других и другачијих ставова готово да више не постоји у савременом свету", рекао је Вучић.

Како је додао, "наш излаз јесте да се инсистира на компромисним решењима иако знамо да их неће бити".

"Иако знамо да их ни други, а ни они који би да одређују судбину света не желе. Неки кажу лоше је да купујете време. Лоше је ако нисте покушали пре тога да постигнете компромис. Ако покушавате да постигнете компромис и видите да је немогуће и другог излаза немате, онда морате и време да купујете. И то је боље него да се одрекнете онога чега не можете и не смете да се одрекнете", поручио је Вучић.

Поручио је да је безброј пута имао дилеме на дневном, недељном, месечном нивоу како и на који начин да води националну и државну политику.

"И данас са сигурношћу могу да кажем без обзира на тежину проблема са којима се суочавамо, на величину и снагу притисака који ће бити само већи у наредном периоду да увек морамо да тежимо компромису, али да не смемо да се одрекнемо онога што је наше, не смемо да се одрекнемо ни међународног јавног права, ни наше територије, ни нашег народа", истакао је Вучић.

Чак и да то учинимо уз сва обећања које нам изговарају готово свакодневно, уз све лепе приче које су примамљиве, атрактивне, а на крају увек буду само шарена лажа, "ми не бисмо добили ама баш ништа", додао је Вучић.

"Чак ни на тактичком, а камоли на стратешком нивоу. Зато сам сигуран да је за нашу земљу важно да чувамо оно што припада нашој земљи, да покушамо да сачувамо мир, па понекад испод камена и да се сакријемо да не угрозимо будућност наше земље, али да чекамо повољну прилику у правом смислу те речи да са истином и правдом изађемо пред свет и да за то добијемо поштовање света", истакао је Вучић.

"САНУ има непролазан значај у историји нашег народа"

Говорећи о САНУ, Вучић је рекао да ће држава помоћи у финансијском смислу у подизању лествице културно-образовне вертикале.

"Хвала вам што ћете прихватити подршку српске државе у обнови изградње Српске академије науке и уметности која ће бити хитно покренута", рекао је Вучић и истакао да држава улаже у науку и културу.

Држава жели да сачува наслеђе, али и будућности кроз изградњу био кампова, научно-технолошких кампова и свега онога што ће на сваки начин да допринесе запошљавању људи, привлачењу инвестиција и бољем животу обичних грађана.

Вучић је честитао САНУ 182. годишњицу и истакао да она има непролазан значај у историји нашег народа.

"Сви ми који се бавимо неким другим пословима, смо увек пролазни и у дневном и у историјском смислу. А оно што јесте непролазно, оно што јесте вечно за наш народ и за наше грађане, увек су само Српска академија наука и уметности, Српска православна црква и наша српска држава", рекао је Вучић на свечаности у САНУ.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се