Читај ми!

Нови систем за рано упозоравање на нуклеарни и радиоактивни акцидент

Нови систем за рано упозоравање на нуклеарне и радиоактивне акциденте стигао је у Србију као донација Европске уније. Систем чине 33 нове мерне станице и најкасније почетком 2024. године биће потпуно оперативан, рекла је за Jутарњи програм Радио Београда 1 Ведрана Вулетић из Директората за радијациону и нуклеарну безбедност Србије.

Ведрана Вулетић истиче да је реч о националном механизму за рано упозоравање који се заснива на аутоматском, континуираном праћењу нивоа радиоактивности у животној средини.

"Сада га унапређујемо са 33 нове савремене мерне станице. Поред мерних станица, које ће нам давати информације о нивоу радиоактивности у ваздуху, имаћемо и једну станицу која ће прикупљати информације о радиоактивности речне воде. И ту мерну станицу поставићемо у Дунав због нама најближе нуклеарне електране ПАКШ у Мађарској", каже Вулетићева.

Распоређивање мерних станица широм Србије

Нове мерне станице, како планирају у Директорату за радијациону и нуклеарну безбедност Србије, биће равномерно распоређене по целој земљи. Пошто немамо свој нуклеарни реактор, нема потребе за гомилањем станица на једном месту, објашњава Ведрана Вулетић.

"Да би уређају дали прецизне податке морају да буду задовољени неки технички захтеви. Тако се мерне станице неће налазити баш у центру града, заклоњене високим зградама или дрвећем. Равномерно су распоређене близу већих и мањих градова. Ове мерне станице не зраче и не представљају никакву опасност по становништво, оне само прикупљају податке о нивоу радијације у животној средини", истиче Вулетићева.

У Србији се радиоактивност у животној средини дуго прати, преко 50 година. До 1990. нисмо имали аутоматске мерне станице и сва мерења обављала су се или ручним инструментима на терену или тако што се узорци сакупљају на одређеним местима, па се носе у лабораторије, тамо се анализирају и онда мора неко време да прође да бисмо добили податак о нивоу активности у животној средини.

"Прве две аутоматске мерне станице набављене су 1990. и 1991. године. И 2007. године систем је унапређен са још девет нових станица. Срећом, од 2007. године, од како је постављен овај систем са девет станица, нисмо имали таквих инцидената који би активирали аларме на уређајима. Пошто је најсвежија била нуклеарна несрећа у Фукушими 2011. године, радиоактивност која је до нас стигла након те несреће, била је заиста у врло ниским нивоима и није могла да се забележи овим аутоматским мерилима. Али, ипак смо измерили радиоактивност пореклом из Фукушиме другим методама, које укључују врло осетљиве лабораторијске анализе, и то су наше колеге које раде у неколико лабораторија у Србији забележиле и објавиле информације о томе и научне радове", наглашава Вулетићева.

Радиоактивност може да се прати у реалном времену 

На сајту Директората за радијациону и нуклеарну безбедност Србије у готово у реалном времену могу се пратити вредности радиоактивности и ако то повремено радите схватићете да они нису увек исти.

"Све забележене промене до сада последице су природних промена нивоа радиоактивности, и то се нарочито примети након кише када долази до испирања потомака природног радиоактивног гаса радона из атмосфере", поручује Вулетићева.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи