Читај ми!

Отвара се прво Саветовалиште за усвајање деце

Пут до потомства је често дуг и неизвестан, а статистика упозорава да се у Србији сваки шести пар суочава са тешкоћама. За многе, који су исцрпели све могућности, усвојење остаје једина нада. Како би олакшали процес који може да траје годинама, а прати га и компликована бирокатија, Удружење "Шанса за родитељство" одлучило да отвори прво Саветовалиште за усвајање деце.

У овом тренутку у Србији је нешто више од 800 парова уписаних у Регистар потенцијалних усвојитеља. Сви они имају сличне дилеме и бриге које ће ускоро моћи да поделе са тимом Саветовалишта за усвајање деце. Драгана Крстић из Удружења "Шанса за родитељство" говорила је за РТС о томе коју врсту бесплатне помоћи ће Саветовалиште понудити будућим усвојитељима.

Да ли је све спремно за отварање првог саветовалишта тог типа у Србији?

Све је спремно, ми већ дуго правимо програм за усвајање. Очекујемо и да нам се ускоро придружи партнер, односно спонзор. Тако да све је спремно, биће и телефонско и онлајн саветовање и лично овде код нас, имамо програм са стручњацима, са психологом. Много је недоумица на путу усвајања детета, на сваком кораку, а Саветовалиште је ту да буде уз људе који улазе у усвајање.

Објасните нам шта ће још све тачно Саветовалиште нудити потенцијалним усвојитељима?

Када размишљамо о усвајању детета срећемо много недоумица, посебно предрасуда, јер нам сви кажу: то ће дуго да траје, ко зна да ли ће стићи до краја, ко зна када ће се завршити. То је све оно што прати ову процедуру.

После тога улазимо у процедуру припреме документације, и ту нам треба подршка, шта треба да припремимо, где предајемо, које су референтне установе. Све те информације, читаву едукацију и комплетну подршку радиће Саветовалиште за усвајање.

Свакодневно сте у контакту са паровима који покушавају да постану родитељи. Када је усвојење у питању шта су њихове највеће препреке на том путу?

Највећа препрека је када ћемо постати родитељи, када ће деца доћи у породицу. Ту нам треба највише подршке. Треба да разумемо шта је то процена од Центара за социјални рад, зашто треба да прикупимо ту документацију, зашто то може да потраје од шест месеци до годину дана, једноставно на целом том путу треба нам доста информација, едукације и подршке.

Колико је психолошка подршка важна на том путу?

Веома је важна, не само кроз процедуру усвајања на том почетку него и када дете дође у породицу, како да се уклопи у породицу, када крене у школу како да се поради на прихватању заједнице детета, да разуме да је усвојено, треба му то рећи, када му рећи, ту исто мора стручњак да помогне, психолошка подршка је важна кроз цео процес.

Колико су честа одустајања на том путу усвајања, каква су ваша искуства?

Нема искуства одустајања, не одустаје се од родитељства, апсолутно не могу да кажем. Овде се сви боре за породицу, за децу до последњег атома снаге.

Реците нам за крај, како ће они који су заинтересовани за усвајање моћи да вам се јаве, да контактирају с вама?

Бесплатним позивом националног броја телефона 0800/300-038 и мејлом на адресу usvajanje@sansazarodireljstvo.org.rs, а наравно и овде код нас у Кнеза Милоша број 6 биће отворена врата сваког дана за све које интересује ова тема. Наравно, ту организујемо и радионице и све што ће бити је овде од 30. новембра.

Прошле године је усвојено 89 деце од чега је 10 малишана отишло у иностранство. У овом тренутку више од 300 деце у Србији чека нову породицу. Надамо се да ће и ово Саветовалиште помоћи да што пре добију нови дом.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару