Читај ми!

Епископ Теодосије из Зочишта: Продајом земље окрећемо леђа нашим светињама на КиМ

Српска православна црква и верници славе дан Светих врача Козме и Дамјана – светитеља и небеских лекара који су бесплатно исцељивали болесне. Празник Светих Козме и Дамјана обележен је у истоименој цркви у Зочишту, код Ораховца. Након сукоба 1999. црква је порушена, а онда и обновљена, тако што је сваки камен из рушевина враћен на своје место.

Свету литургију служили су епископ рашко-призренски Теодосије, владика новобрдски Иларион и викар Његове свестости патријарха Порфирија, са свештенством у присуству верника из више средина Косова и Метохије, са поруком да је привилегија у Зочишту и на Косову и Метохији постојати.

"Велика је привилегија бити данас на овоме месту и то је оно што се говори у народној поезији, да треба на страшном месту постојати. Сваког дана треба да се избориш за онај савршени закон слободе, како говори апостол Јаков, и да постојано пребиваш у њему", поручио је владика Иларион.

Локални Албанци су након сукоба 1999. до темеља срушили Цркву Светих Козме и Дамјана. До 2007. црква је поново сазидана и освештана, како свештеници кажу, изникла из пепела.

"Ова светиња је нама свима и благослов и обавеза. Одговорност да пазимо на себе, на свој живот, своје поступке, да не будемо себични, да продајући своју имовину одлазимо којекуда по свету, окрећући леђа нашим највећим светињама и нашем Косову и Метохији. Треба да уз Божју помоћ истрајемо на нашем крсном путу и да уз Божју помоћ опстанемо на овим просторима", казао је епископ Теодосије.

Манастир у Зочишту наставио да живи иако у истоименом селу нема Срба

Свештеници и верници пререзали су славски колач и најавили ново окупљање и следеће и наредних година.

Колач је за празник следеће године узео Марко Станковић из Лешка. Каже да је са пријатељима данас веома поносан на то што су били у Зочишту јер се окупљају у све већем броју.

И глумац Приштинског народног поозоришта Милан Васић позива на долазак на КиМ и обилазак манастира и цркава.

"Сутра када би неко не дај Боже срушио све манастире, нико више не би остао на Косову. Јер самим тим што постоји то Зочиште, Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница, Бањска, то држи гарантујем 90 одсто људи, та вера и прелепе грађевине које ја посећујем баш често", рекао је Васић.

Манастир у Зочишту наставио је да живи иако у истоименом селу, те оближњим Ретимљу, Оптеруши нема Срба, а у Ораховцу и Великој Хочи остало их је око хиљаду.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару