Читај ми!

Србију највише посећују Руси и Турци, све више обилазе дестинације ван Београда

Србију су ове године највише посећивали туристи из Русије, који се све више окрећу српским бањама и планинским центрима. Други по броју ноћења у Србији су туристи из Турске, а следе их туристи из Босне и Херцеговине, Немачке, Румуније, Кине. Њима су омиљене дестинације Београд и Нови Сад, док домаћи туристи најрадије одлазе на Златибор, Копаоник, Дивчибаре, у Сокобању и Врњачку Бању. Аранжмани за дочек Нове године су углавном распродати, а слободних места има за зимски распуст. Цене смештаја су за око 10 одсто више него лане.

Директорка Туристичке организације Србије (ТОС) Марија Лабовић рекла је за РТС да ће 2023. бити нова рекордна година за српски туризам, с обзиром на то да за првих девет месеци имамо повећање броја долазака и ноћења туриста у односу на прошлу годину, која је била рекордна.

„За првих девет месеци имали смо преко 3,2 милиона туристичких долазака, од којих су инострани туристи били за преко 50 процената учешћа и са растом од чак 24 одсто, а када су ноћења у питању, имамо реализованих преко 9,7 милиона ноћења за првих девет месеци. То је пораст у односу на исти период прошле године од неких девет одсто“, рекла је Марија Лабовић за РТС.

Највише туриста из Русије

Највећи број тих ноћења реализовали су туристи из Русије и то више од 500.000 ноћења.

„Врло често они између себе размењују информације о томе где су све њихови сународници путовали, али и прате наше промотивне кампање и можемо их видети по читавој Србији како путују. Више нису сконцентрисани само на градове, већ се окрећу и боравку у природи, посећују наше бање и планинске центре, тако да можемо рећи да су сада по читавој Србији“, рекла је директорка ТОС-а.

Други по броју ноћења у Србији су туристи из Турске, затим из Босне и Херцеговине, Немачке, Румуније, Кине, Северне Македоније, Црне Горе, такође из Хрватске и из Бугарске.

Највише страних туриста у Београду и Новом Саду

Око 60 одсто туриста и даље највише долази у Београд и у Нови Сад.

„Врло су заинтересовани и за Златибор, за Ниш, за Крагујевац, за Суботицу, за Копаоник. А када су бање у питању, Врњачка Бања бележи највећи број иностраних туриста“, додала је Лабовићева.

Навела је да је у првих осам месеци ове године, према подацима Народне банке Србије, забележен девизни прилив од 1,65 милијарди евра, што је за девет процената више него у првих осам месеци прошле године.

Које локације обилазе домаћи туристи

Домаћи туристи, гледано по броју реализованих ноћења, најчешће су бирали Златибор, Сокобању, Врњачку Бању, Копаоник, рекла је Марија Лабовић.

Такође, међу најпопуларнијим дестинацијама су и Тара, Дивчибаре, Бања Врдник, али и Луковска, Пролом и Куршумлијска бања.

Аранжмани за дочек Нове године скоро распродати

Када је реч о дочеку Нове године, према информацијама које Туристичка организација Србије има са терена, аранжмани су махом распродати, нарочито у бањама, али и у планинским центрима.

„Када је зимски распуст у питању, још су у току резервације, јер наши суграђани имају обичај да крену са резервацијама зимског одмора када падне први снег, али оно што имамо у овом тренутку од информација је да је око 50 одсто већ резервисано за време зимских празника“, рекла је Лабовићева.

Цене су нешто више него што су биле прошле године, нарочито у угоститељским објектима. Када је смештај у питању, цене су више за око 10 одсто.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво