Читај ми!

Комеморација поводом смрти Иштвана Пастора

У Новом Саду одржана комеморативна седница Скупштине АП Војводине. Од Иштвана Пастора у Скупштини Војводине говором су се опростили Дамир Зобеница потпредседник Скупштине Војводине, Игор Мировић председник Покрајнске владе, и Бојан Баги председник покрајинске посланичке групе СВМ-а. Иштван Пастор биће сахрањен на Бајском гробљу у Суботици.

"Господин председник", тако га памте колеге, посланици скупштине чији је био председник у три узастопна мандата, од 2012. до данас. Правник, у деценијама дугој политичкој каријери, највише је био поносан на ту функцију, а својим искуством увео је ред у парламентарни дијалог.

"Заиста на један уобичајено миран, достојанствен, парламентарно културан начин се размењују ставови у Скупштини Војводине. Наравно, то је омогућило његово чврсто држање пословника и оно што је урођено, неко има ауторитет или га нема. Не може ауторитет да се научи, не може харизма да се научи. Председник Пастор је имао и једно и друго“, рекао је Дамир Зобеница, потпредседник Скупштине Војводине.

Педседник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је Пастор био доследан пријатељ који је допринео и веровао у помирење Срба и Мађара.

"Уместо да данас заједно као и претходних осам година припремамо одлуке за последњу седницу сазива, чинићемо то само наизглед без њега", рекао је Мировић.

Истакао је да је Пастор био цењен и поштован од српског и мађарског народа. "Борио се за вредности и у њих је веровао. Био је упорни и брижни заступник Мађара у Војводини који ствара мостове. Ако будућност будемо градили по мери дела које је он оставио, често ћемо се подсећати његових визија", рекао је Мировић. 

У Скупшини АП Војводине отворена је Књига жалости.

Председник Скупштине АП Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор биће данас у 14 часова сахрањен на Бајском гробљу у Суботици.

"На моју молбу, од њега ће се говором опростити мађарски премијер Виктор Орбан, председник Републике Александар Вучић, Хунор Келемен, председник Демократског савеза Мађара у Румунији (ДСМР) у име мађарске заједнице ван матичне државе и Балинт Јухас председник Извршног одбора СВМ-а у име странке. Хвала им!", објавио је син Иштвана Пастора, Балинт Пастор на свом Фејсбук налогу.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор преминуо је 30. октобра у 68. години.

Био је председник Скупштине АП Војводине у три мандата, од 2012. године до данас.Одликован је Сретењским орденом Првог степена Републике Србије, као и државним орденом за заслуге Републике Мађарске.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару