Читај ми!

Ко и како може да оснује удружење грађана

Да ли сте члан неког удружења грађана? С обзиром на то колико их има у Србији, велика је вероватноћа да јесте. Статистика показује да се грађани најчешће удружују због еколошких проблема и хуманитарног рада. Занимљиво је да - што су ближи избори, то је и број удружења већи.

Удружење грађана Еко-панчевачки рит формирано је 2006. године са идејом да се бави каналима и депонијама на левој обали Дунава.

У међувремену је нарасло толико да сад има чак 100.000 чланова и активно је на простору целе Србије.

Раде као волонтери, а средства која обезбеђују као непрофитна организација троше на акције заштите животне средине.

"Основно деловање је на левој обали Дунава, а другим градовима помажемо подношењем пријава пошто знамо коме да се обратимо.Пошто имамо дозволу за сакупљање неопансог отпада - предајемо рециклажним центрима а они нам уплаћују средства на рачун и онда са рачуна када нам треба за неку акцију купујемо опрему", каже Зоран Јанковић из Удружења грађана "Еко-панчевачки рит".

Удружење "Родитељ" такође постоји деценију и по и бави се хуманитарним радом, односно помаже, пре свега, у едукацији родитеља.

"Петнаестак родитеља потписало се као оснивачи, ништа нисмо знали о функционисању удружења, невладиних организација, само смо хтели једни другима да помогнемо и да ту помоћ понудимо свима којима је потребна. Ја сам логопед, било је дефектолога, психолога, правника, новинара, различитих професија који су знали и проблеме са којима се родитељи сусрећу", каже Драгана Соћанин из Удружења "Родитељ".

У Агенцији за привредне регистре хуманитарни рад и екологија најчешће се пријављују као области деловања удружења грађана.

Регистровање удружења није компликовано, потребна су три оснивача.

"Агенцији мора да достави уредно попуњену регистрациону пријаву и ту пријаву да прате друга документа, пре свега, оснивачки акт, оригинал статута тог удружења – након тога да се достави акт, одлука којим је изабран законски заступник и оригинал или оверена копија записника са оснивачке скупштине", каже Милан Лучић, директор АПР.

Број удружења расте и тренутно је активно више од 37.000.

"Тај број расте, за првих девет месеци основали смо 2.100 нових удружења. Ако гледамо првих девет месеци претходне године, у ових девет месеци то је повећање од 10 процената", рекао је Лучић.

Пракса показује да сваки пут кад се најаве избори, нарочито локални, расте број захтева за регистрацију удружења грађана.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару