Читај ми!

Рођенданске прославе у играоницама – ко је одговоран за безбедност деце у изнајмљеном простору

Једна сломљена рука и упропашћен пети рођендан, епилог су прославе у играоници протеклог викенда. Могло је да буде и горе, с обзиром на то да, како сазнајемо, не постоји инспекција која се бави контролом безбедности деце у играоницама.

Мали Душан свој пети рођендан провео је мало у играоници, а више у болници. Током прославе пао је и поломио руку. И могло би да се подведе под "дешава се", али, у том тренутку, нико није пазио ни на њега, ни на његових четрдесетак другара и другарица.

"Био је договор да буде обезбеђено све, аниматори, безбедност деце и да то спада у цену просторије коју закупљујемо. Дошла је само једна девојка аниматор, не знам ни колико је обучена за ту позицију, а деца су пристизала. Једна та девојка је све то радила сама, али наравно није постизала, ја сам јој онда притекла у помоћ. Родитељи су долазили да ми кажу да су нека деца изашла и напоље, није било особља, никога ни за пултом", каже мајка Марија Степановић.

Ова мајка се касније обраћала разним инспекцијама и министарствима, али су сви одговорност пребацивали на друге.

И ми смо се обратили Тржишној и санитарној инспекцији како бисмо проверили ко је одговоран за контролу дечјих играоница, али нисмо добили одговор. Иначе, Тржишна инспекција контролише пријаву запослених, а санитарна чистоћу. Ко контролише дечје справе и безбедност деце, није прецизирано.

Једина компанија која је била овлашћена да контролише играонице, игралишта и спортске терене, то не ради већ седам година.

У тој фирми тврде да ни тада нису могли да одлучују о томе који простори нису безбедни за дечју игру, већ су само контролисали документацију. Кажу, ниједна инспекција ни онда, а ни сада, није имала надлежност да опомене или казни власника играонице због угрожене безбедности деце.

Није прописано ни колико аниматора је потребно за одређени број деце. У играоници коју смо посетили кажу да се труде да за 20 деце обезбеде најмање два аниматора.

"Имамо људе који се баве одраслима и аниматоре који се баве децом у самом простору и после у салици где деца иду да једу. Обучени људи су свакодневно овде и воде рачуна о свим присутнима, како о деци тако и о родитељима, да их упозоре на децу која су мало више немирна или тај дан више скачу, само да се они не би повредили или да не повреде неко друго дете. Кад су на рођенданима деца различите доби онда гледамо да буде више аниматора, знамо унапред колико деце и родитеља долази тако да се унапред спремимо", рекао је власник играонице  Петар Дабовић.

У овој играоници се чак и потписује уговор између родитеља и власника када се уговара прослава. Али то је изузетак. Овде су деца и осигурана у случају повреде. Али шта је са више од 600 фирми, регистрованих у АПР-у, за остале забавне и рекреативне делатности?

"Често имамо притужбе родитеља за организацију рођендана или тако нечег кад одведу дете у играоницу. Сва та места, не само играонице, нису некако адекватно ни регистрована за баш ту делатност. Када родитељи имају неке притужбе и када хоће да поднесу неки приговор долазимо у ситуацију да не знамо ко је надлежан и да идемо од институције до институције ко је то", каже Гордана Племић из Удружења родитеља.

Многи прописи о прослави рођендана у играоницама, безбедности и контроли су нејасни и много тога је у сивој зони.

Душану је успомена на пети рођендан гипс, а родитељима упозорење да пре било какве прославе прво провере играоницу.

петак, 19. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару