Читај ми!

Циљано петодневно мерење квалитета ваздуха и загађења у Младеновцу - против правног лица покренут управни поступак

Младеновчани се жале да им је ове јесени повећано загађење. Кажу да се последњих месеци из бивше фабрике "Петар Драпшин" вије густ, црни дим. Покренули су петицију. Желе да се мерна станица постави у близини фабрике и да комунална милиција дежура током вечери тамо где се спаљују каблови. Ивана Вилотијевић, секретарка за заштиту животне средине наводи за РТС да су након бројних пријава грађана, заједно са Градским заводом за јавно здравље покренули процедуру петодневног циљаног мерења, те да ће након мерења, подаци о загађењу, бити доступни у извештају о квалитету ваздуха за дати месец.

Надлежне службе у Младеновцу су у октобру интервенисале седам пута због спаљивања каблова, биљних усева и смећа, а у наредним данима појачаће мере како би спречили даље загађење животне средине.

Према подацима Беоека, ваздух у Младеновцу је у претходних 30 дана био лошијег квалитета и често загађен, али не сваки дан. 

Ивана Вилотијевић је гостујући у Београдској хроници навела да су Младеновчани свакодневно обавештавали о томе да постоји неки извор загађења на њиховој територији.

"Ми смо све те податке усмеравали ка секретаријату за инспекцијске послове. Када смо контактирали Секретаријат за инспекцијске послове добили смо информацију да они знају које је то правно лице које се налази на датој локацији и да је против тог правног лица покренут управни поступак. Исто тако да је инспектор за заштиту животне средине наложио одређене мере које подразумевају, барем колико смо ми информисани, да се изврши анализа емисије гасова са дате локације као и контрола отпадних вода", навела је Вилотијевићева.

Након пријава грађана су, каже она, заједно са Градским заводом за јавно здравље покренули процедуру циљаног мерења 24 часа пуних пет дана.

"Ми смо покренули процедуру заједно са Градским заводом за јавно здравље и урадиће се једно циљано мерење које је другачије од овог стандардног мониторинга који је 24 часа. Значи, циљано мерење има више разлога зашто нећемо рећи на којој ће се локацији налазити, исто тако, нећемо рећи ни када ће бити постављено то циљано мерење, али оно што је како за вас, тако и за суграђане у Младеновцу веома битно, то је да је то циљано мерење 24 часа пуних пет дана", указује гошћа Београдске хронике.

Истиче да ће након мерења, подаци о количини загађења бити доступни у извештају о квалитету ваздуха за дати месец.

"Нико не може да каже да сви они тамо да лажу. Прво, мерна станица на територији самог Младеновца показује повећано загађење, а исто тако, када будемо добили те податке, ми ћемо, као Секретаријат, те податке доставити и странци и Секретаријату за инспекцијске послове, а са друге стране, ти подаци ће бити и у саставном извештају самог квалитета ваздуха за дати месец. Тако да ми никада нисмо крили никакве резултате и стојимо иза тога", истиче Вилотијевићева.

Изазови у вези загађења и саобраћаја у Београду

С доласком зиме и грејне сезоне крећу проблеми због повећања нивоа загађености ваздуха. Готово да се загађење опажа свим чулима. Дрва су један од најефтинијих огрева, али и један од највећих загађивача. Покренуло се са планом да се замени та врста котлова у Београду.

"Што се нас тиче, ми као Секретаријат, смо покренули још 2012. ту процедуру да на јавним установама, оно што је могуће, уколико постоји адекватна и пројектна документација и имовински статус, значи јавних установа града Београда, да се мења котларница. До сада је велики број замењен - то су биле школе, вртићи, некада и спортски центар", каже гошћа Београдске хронике.

Указује да сам попис индивидуалних ложишта још увек није готов. 

На питање ко је највећи извор загађења у Београду одговара да је на годишњем нивоу то саобраћај.

"Ми морамо да кажемо да постоји кумулативно загађење које траје током читаве године, то је саобраћај. Што се тиче самог загађења ваздуха од саобраћаја, могу да кажем да је једна од препорука да се смањи саобраћај у канонским улицама, значи оним уским улицама", каже гошћа Београдске хронике.

Упркос обилазници која је отворена крајем јуна ове године, путнички саобраћај није измештен из централне градске зоне. Огроман број аутобуса и даље долази на оно што зовемо главна аутобуска станица, а није. Треба да се премести на Нови Београд. На питање - хоће ли то њима повећати загађење на Новом Београду одговара:

"Урбанистички су се ствари много промениле, али не могу да будем сигурна сто посто када ово сад изговорим, али мислим да се неће осетити толико загађења на том делу са самим преласком на Нови Београд, јер он као такав има своју ширину и неће имати присуство додатне акумулације на малом простору".

Цело гостовање Иване Вилотијевић у Београдској хроници погледајте у видео-снимку на почетку текста. 

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару