Читај ми!

Две особе страдале на фератама током октобра

Планинарски савез Србије (ПСС) саопштио је да су током октобра две особе страдале на фератама у Србији и изразили саучешће њиховим породицама. Апеловали су на свест планинарских друштaвa и планинара о неопходности поштовања планинарских правилника, етичких кодекса и упутстава о коришћењу техничке опреме. У планинарске активности се не креће без основне планинарске обуке, поручују из ПСС-а.

Планинарски савез Србије изразио је саучешће породици и пријатељима Драгане Ристић Младеновић из Врања. Планинарска заједница искрено жали за колегиницом која је трагично настрадала протекле суботе код Петровца на Млави, изводећи планинарске активности на Виа ферати "Горњак", наводи се у саопштењу Планинарског савеза Србије.

Током октобра двоје српских планинара изгубило је живот на фератама. Ти и слични трагични догађаји су нам опомене, нажалост најокрутније, да је планинарство леп, али и опасан спорт уколико се не поштују правила и процедуре, истиче се у саопштењу.

ПСС је апеловао на свест планинарских друштaвa и планинара о неопходности поштовања планинарских правилника, етичких кодекса и упутстава о коришћењу техничке опреме.

"Уједно, желимо да скренемo пажњу јавности, да сa променом годишњег доба долазе и знатно неповољнији временски услови који захтевају повећану концентрацију, добру физичку спрему, адекватну обученост и опремљеност као и да без свега наведеног боравак у планини представља озбиљну опасност", наводи се у саопштењу.

Почетницима али и онима искуснијима, указују да се у планинарске активности не креће без основне планинарске обуке, одговарајуће специјалистичке обуке и без надзора спортских стручњака са одговарајућом дозволом за рад.

"Несреће су, нажалост, саставни део сваког спорта, управо из тог разлога Планинарски савез Србије из године у годину доноси све строже правне акте са циљем подизања безбедности учесника планинарских акцијa, а са жељом да у будућности имамo што мање несрећa сa трагичним исходом", закључује се у саопштењу.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи