Читај ми!

Поштари не одустају од обуставе рада, директор "Поште Србије" позива на преговоре

Радници "Поште Србије", који су четврти дан у обустави рада, кажу за РТС да неће преговарати са управом предузећа, као и да на најављени састанак са директором нису отишли представници радника који су у обустави и да то виде као покушај да се обустава прекине. Вршилац дужности директора "Поште Србије" Зоран Ђорђевић позвао је Синдикат радника Поште "Слога” на преговоре.

Како радници кажу за РТС, поште раде, али поштари не носе писма, пакете и експрес пошиљке. Додају да су у обустави поштари у Новом Саду, већем делу Војводине, као и у Београду, док је у осталим местима ситуација различита, али им се колеге све више придружују.

Објашњавају да су им плате 50 одсто испод републичког просека, односно око 50.000 динара, као и да је број поштара, курира и других радника у технологији "на катастрофално ниском нивоу".

Још једном позивају руководство на хитну реакцију и наводе да су "ово строго и једино раднички захтеви", као и да нису синдикално и политички организовани.

"Свако од нас жели да се осећа достојанствено када добије плату, а не понижено и потцењено. Након три дана обуставе, на све наше захтеве смо добили упозорење за разлог за отказ који смо сви одбили да потпишемо, а које ћемо сматрати правоснажним када прође законом предвиђен рок. Ми нисмо нерадници, свако од нас воли овај посао. И поред ове обуставе долазимо овде сваки дан, читаво радно време и спремни смо да почнемо са радом чим испуне наше захтеве", наводи Бошко Нешић, поштар из Новог Сада.

Пет захтева

Запослени у "Пошти Србије" имају, како наводе, пет захтева: тренутни пријем оптималног броја извршилаца, јер недостаје радника; тренутно повећање плате од минимум 30 одсто; исплата зараде из добити за претходну годину до краја октобра; прекид "тихе" дискриминације према запосленима који раде и фаворизовање појединаца и званичне гаранције од Владе Србије да ће захтеви бити испуњени.

Ђорђевић позива синдикат на преговоре

Вршилац дужности директора "Поште Србије" Зоран Ђорђевић позвао је председника Синдиката радника Поште "Слога" на преговоре.

"Будући да незаконита обустава рада од стране дела запослених и данас траје у једном броју пошта у Новом Саду и Врбасу, а како се председник Синдиката радника Поште 'Слога' Стефан Митровић путем медија огласио изневши неке нетачне информације, као и да су они ти који представљају раднике, те да су њихови чланови подржали и узели учешће у 'спонтаној' обустави рада коју су започеле њихове колеге, као и да га нико у вези са захтевима није позвао, Зоран Ђорђевић, в. д. директора 'Поште Србије', упућује отворени позив организатору штрајка Стефану Митровићу на преговоре о захтевима за престанак обуставе рада у Новом Саду и Врбасу", истиче се у саопштењу.

"Без обзира на то што као директор 'Поште' нисам ни на који начин, писано нити усмено, добио захтев за састанком, у интересу 'Поште Србије' и њених запослених позивам Стефана Митровића да дође у седиште предузећа у Таковској 2, данас или током предстојећег викенда, или кад год му одговара, како бих саслушао и разговарао о захтевима за наставак процеса рада", додао је Ђорђевић.

Указује и да његово "досадашње искуство говори да су то обично били политички захтеви".

"У овом случају моја је претпоставка да радници у обустави нису информисани од синдиката 'Слога' да тотални прекид рада чини грубо кршење закона, те да због тога осим што неће бити плаћени за тај период, могуће консеквенце су и откази уговора о раду након осам дана. Под истом претпоставком необавештености, желећи да утичем и спречим најтеже могуће последице, желим да разговор са Стефаном Митровићем обавим што пре и позивам га да ми се јави, писаним путем, телефоном, преко шефа Кабинета или на неки други начин који одабере, да што пре обавимо тај разговор”, поручио је Ђорђевић.

Поштари и курири из Новог Сада ступили су у уторак штрајк.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару