Читај ми!

Живот на рубу егзистенције – има ли излаза из зачараног круга сиромаштва

Обележава се Међународни дан борбе против сиромаштва. Неопходно је пронаћи системско решење за помоћ особама које живе на рубу егзистенције, тврде надлежни.

Краљевчани који нису у могућности да спреме или обезбеде храну за себе и своју породицу, свакодневно одлазе у Народну кухињу.

Један корисник Народне кухиње каже да има три оброка дневно, а други да долази јер му супруга не ради, а он је пензионер.

На три пункта поделе дневно шесто оброка.

"Брине нас рурално подручје. Велики број породица су самачке и старачке и њима заиста нико не може да помогне. Покушавамо да у току године бар једном одемо на њихова врата, да будемо пријатељи са њима, као и да им однесемо храну и хигијену", прича Снежана Апостолић из Црвеног крста у Краљеву.

Потребно системско решење

Нада Сатарић из Удружење старих "Снага пријатељства" поручује да има много старијих људи који нису у пензијском систему.

"Према подацима око 130.000 њих, од којих су већина жене – око 115.000 ванпензијског система и 15.000 мушкараца", каже Сатарићевa.

Неопходно је пронаћи системско решење за помоћ особама које живе на рубу егзистенције, тврде надлежни.

"Не треба да дозволимо да због неиспуњавања неког од услова или дела услова оставимо грађанку или грађана без подршке и тиме дуплирамо њихове проблеме, нити да дозволимо да упадну у зачарани круг сиромаштва", указује Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Процењује се да готово 170.000 корисника прима социјалну помоћ, која износи нешто више од 11.000 динара.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи