Читај ми!

Шапић: Електронске табле биће постављене на хиљаду стајалишта ГСП-а

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је за РТС да ће на 1.000 аутобуских стајалишта бити постављене електронске, информативне табле, помоћу којих ће грађани у сваком тренутку моћи да виде где се налазе возила ГСП-а. Истиче да ће Град набавити 300 нових аутобуса на гас и око 20 трамваја.

Александар Шапић, гостујући у Београдској хроници, рекао је да ће новац од продатих карти бити уложен за унапређење јавног превоза. Циљ је, каже, да потпуно избаце из саобраћаја аутобусе на нафту и бензин, као и да купе и еколошке и јефтиније.

"Раписаћемо, у наредних десетак дана, набавку нових 300 аутобуса на гас и око 20 трамваја. Трамваји нису куповани последњих 12 година. Најавили смо информативне табле, које ће променити перцепцију јавног превоза. Све што сте имали на апликацији, имаћате на табли", наводи Шапић.

Додаје и да ће електронске табле бити на 1.000 аутобуских стајалишта, помоћу којих ће грађани у сваком тренутку моћи да виде где се налазе возила ГСП-а. "Нема много градова у Европи ту врсту квалитетних табли са информацијама. Новац се контантно улаже", каже Шапић.

"Решење за гужве је метро"

Шапић истиче да је град поднео кривичне пријаве у вези са потписаним уговором са "Кенткартом" и тражи да Тужилаштво испита колико је био штетан по Београд и грађане.

"Није тачно да Београђани неће да плате аутобуске карте. Спустили смо драматично цене, наравно да је и то утицало на већу куповину карата“, наводи Шапић.

На питање како ће се поправити саобраћај да не морамо да чекамо градски аутобус и по сат времена, Шапић одговара да су увели "све факторе који су уништавали превоз претходних година", истичући да не може да утиче на гужве.

"Једино решење је метро, али док не дође морамо да се довијамо. Проширујемо улице да бисмо увели независну траку за јавни превоз. Обратите пажњу колико возача имате који су сами у возилу. Све су то објективни проблеми", указује Шапић.

Шапић, говорећи о одлуци да Град исплаћује по 33.000 динара субвенцију за сву децу која иду у приватне предшколске установе, каже да ће коштати Београд десет милиона годишње.

"Мислим да ће поспешити отварање нових приватних вртића и да убаци стабилност у том послу. Родитељи неће морати да размишљају да ли су им легле паре – уписују дете, праве протокол са приватним вртићем, који потписују уговор са нама и имају гарантованих 33.000 динара за свако дете", каже Шапић.

"Од уклањања сплавова не одустајемо"

Говорећи о уклањању сплавова, Шапић каже да је почело, али да не зна којом ће се брзином одвијати, јер су имали и жалбе власника.

"Од тога одустати нећемо док сам ја ту. Ко год је био поред Саве и Дунава зна на шта то личи – то је брука и срамота за град Београд", истиче Шапић.

Говорећи о мандату од годину и по дана, Шапић каже да ништа не би променио у одлукама које је доносио.

"Постоје многе ствари који смо планирали да урадимо, а нисмо, али не можете све да урадите за годину дана. Ова градска управа је донела више социјалних мера, него што је донела друга у последњих 40 година", закључује Александар Шапић.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару