Читај ми!

"Ер Србија": Летови за Тел Авив за сада безбедни, превезено више од 1.000 људи из целог региона

Од почетка сукоба из Тел Авива је летовима “Ер Србије“ превезено више од 1.000 путника из целог региона, каже Бошко Рупић, директор за комерцијалу и стратегију у “Ер Србији“. Летови из Београда за Тел Авив су такође пуни – путују држављани Израела који у овој ситуацији желе да буду са својим породицама, рекао је Рупић. Истиче да се помно прати безбедносна ситуација и да од процене ризика зависи да ли ће авион полетети. "Ер Србија" за сада наставља да лети за Израел четири пута недељно.

На укупно седам летова “Ер Србије“, пет редовних и два репатријацијска, било је више од 1.000 путника из Србије, Северне Македоније, Бугарске, Црне Горе.

“Ти спискови су координисани од стране Министарства спољних послова, наших амбасада, дипломатско-конзуларних представништава у Израелу и наше државе и других држава“, рекао је Рупић и прецизирао да је један репатријацијски лет реализован у сарадњи влада Србије и Северне Македоније.

Авиони “Ер Србије“ и даље лете четири пута недељно за Израел. У Тел Авив путују углавном држављани Израела који се враћају кући – или на позив државе или желе да буду у овој ситуацији са својим породицама, пријатељима.

“Ту постоје јасно дефинисани безбедносни протоколи који се прате и који се ажурирају од стране цивилних ваздухопловних власти Израела најпре. Ми смо у сталној комуникацији са њима, пратимо тзв. нотаме који се објављују, који диктирају навигационе услове куда можете да уђете у земљу, који су то коридори, који су безбедни. Тако да, да кажем, безбедност јесте на првом месту и авион не би полетео да ситуација није безбедна и по посаду, и по авиону, и по путнике“, рекао је Рупић.

Истиче да су у посади на ти летовима професионалци који су поносни на то што учествују у овако хуманом гесту.

“Да евакуишу људе са дестинације која јесте безбедносно угрожена и не можете само рећи да је то било који лет, није исто као да летите за Рим или Мадрид и данас за Тел Авив. Ту ипак постоји један хумани гест да помажете неким људима који су се задесили на некој дестинацији која је у овом моменту угрожена“, наводи Рупић.

Наводи да се безбедносна ситуација константно прати и да се на основу ње процењује да ли ће авион полетети или не.

“Ако постоји било какав ризик да рута којом се путује до Израела и назад може да буде угрожена, постоји јасан протокол шта се ради у таквим ситуацијама, постоје јасно дефинисани алтернативни аеродроми и где се слеће у случају неке непредвиђене ситуације“, истиче Рупић.

Позива путнике да прате стање на летовима “Ер Србије“, пошто долази до отказивања карата, па се места ослобађају “у ходу“.

На летовима за ову недељу и даље има места.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи