Пупинове медаље научнику у част

Октобар је у Идвору посвећен 169. годишњици Пупиновог рођења. И овог 9. октобра – сусрет ђака, професора, научника и свих поштовалаца Пупиновог дела. Научнику у част, уручене су Пупинове медаље.

У месту из којег је Пупин отишао у свет и постао један од највећих светских научника, окупили су се млади таленти, истраживачи, сви они који доприносе очувању Пупиновог дела. 

Како је у протекле четири године за обнову старе школе издвојило више од 22 милиона динара, Пупинова златна медаља припала је Министарству културе.

"Претходних година Министарство културе подржало је осавремењавање Дома културе у месту, реконструкцију старе школе, Музеја Михајла Пупина и ревитализацију сталне поставке његове родне куће. Ова подршка Министарства није само симболично враћање дуга великом научнику већ и снажан подстицај за подизање свеукупног квалитета живота у локалној заједници и у овом делу наше земље", рекла је Маја Гојковић, министарка културе.

Награђени су и најдаровитији ученици Баната. Освојили су 101 медаљу.

"Мислим да свако од нас та своја истраживања ради за себе, али мислим да је свакако још већи подстрек када неко то препозна и награди", каже Илија Серафимовић, ученик Гимназије "Урош Предић".

Идвор је добио још једног почасног грађанина који предлаже да Пупинова аутобиографија уђе у школску лектиру.

"Да убудуће подржавамо и све талентоване ученике како бисмо могли на прави начин да афирмишемо Пупиново наслеђе", каже Иван Бошњак, почасни грађанин Идвора.

"Захваљујући њему ми смо данас овде у Идвору, у Србији, а не у неким другим државама, тако да вечна захвалност њему", рекао је Арно Гујон, добитник награде "Пријатељ дома".

"Цео тај његов вредносни систем остао је исти и врло актуелан без обзира на технологију", каже проф. Проф. Бранко Ковачевић, председник Организационог одбора Сусрета.

Пупинов родни Идвор ове године обишло је осам хиљада посетилаца.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара