Знамо ли чему служи зауставна трака – едукативна кампања трајаће три месеца

"Не блокирај зауставну – не заустављај живот" је национална кампања да укаже да противзаконито коришћење зауставне траке има трагичне последице. Циљ кампање је да подсети да зауставна трака служи за заустављање возила само због квара или неспособности возача да вози. Едукација ће трајати три месеца.

Годишње пет особа погине у саобраћајним незгодама које се догоде када неко возило налети на аутомобил који непрописно стоји у зауставној траци. У више од 50 одсто случајева то је камион. Од почетка године поднето је више од 600 пријава због вожње зауставном траком или непрописног паркирања у њој.

"Статистички гледано, у претходне три године смо имали 2.500 саобраћајних незгода које су биле продукт погрешног заустављања или претицања или вожње зауставном траком или паркирања, 75 живота смо изгубили у те три године, у тим саобраћајним незгодама око 1.500 повређених лица смо имали у тим незгодама", рекао је Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а.

Директор ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак истакао је да је задовољан што се годинама баве безбедношћу саобраћаја.

Више од милион евра годишње се потроши на замену уништених саобраћајних знакова

"Не уништавај саобраћајни знак, знак значи живот" – друга превентивна кампања указује на крађе и писања по знаковима. Више од милион евра годишње "Путеви Србије" потроше на замену уништених знакова.

Према речима ресорног министра, за тај износ могло би да се уреди 40 зона око школа или обнови осам километара пута. Још један од проблема у саобраћају су, упозоравају надлежни, све чешћи случајеви вожње у супротном смеру.

"Ја не знам која је казна довољна да се казне ти људи који угрожавају, не само свој него и туђи живот. Ви сте видели да смо ми поставили нове саобраћајне знаке иако је постојећа саобраћајна сигнализација била више него довољна, додатни смо знак поставили, велике флуоресцентне знаке са шаком која зауставља некога ко је погрешио, нажалост, овде није проблем саобраћајне сигнализације, јер то се и види, овде нажалост проблем је то што у већини случајева то раде намерно", рекао је Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Славиша Лакићевић је истакао да се особама које уништавају саобраћајне знакове, према закону пише прекршајна пријава.

"Где је казна до 30 дана затвора или 20.000–40.000 динара и наравно заштитна мера и казнени поени. Међутим, ми ћемо ову санкцију појачати и са одузимањем возила. Нажалост, немамо потпуно јасну ситуацију што се то дешава због чега се дешава у ком је појавном облику све ово", рекао је Лакићевић

У првих девет месеци ове године, у саобраћају је погинуло 70, а повређено 2.500 особа мање него у истом периоду 2022. Циљ је, наглашавају надлежни, да се позитивни тренд одржи и настави.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару