Читај ми!

Грујичић: Мењаћемо начин специјализације, поново апел младим лекарима да прихвате посао у унутрашњости земље

Министарка здравља Даница Грујичић најавила је у разговору за РТС да ће бити формиране радне групе како би се скратиле листе чекања за ортопедске операције. Апеловала је на младе лекаре да прихвате посао у унутрашњости и поручила да ће се мењати начин специјализације. Приоритет у запошљавању лекара који су радили током најјачих таласа ковида имаће они који су радили годину и по или две.

Протекле недеље имали смо више тестираних и више позитивних на коронавирус него седам дана раније. Министарка здравља Даница Грујичић поручује да нема разлога за увођење, како каже, драстичних мера, али да би било добро да се носе маске у болничким условима.

Од 19.321 тестираног узорка, 3.848 је било позитивно на ковид, а велики број инфицираних није имао никакве симптоме.

"Мислим да треба бити опрезан. Оним људима који имају хронична обољења, апсолутно саветујем да се вакцинишу, а оним људима који су здрави да воде рачуна када имају контакт са неким, да проверавају да ли су они заражени. Значи, никаква паника, само водити мало рачуна, као и за сваки грип", рекла је Грујичићева.

На питање шта ће бити са ковид болницама Батајница и Крушевац, Грујичићева каже да ће болница из Крушевца бити предата општој болници у том граду, јер ту нема никаквих имовинскоправних проблема.

Када је реч о Батајници, ситуација је другачија, јер земљиште на којем је саграђена није само војно већ и приватно.

"Ми очекујемо да ће Министарство одбране то врло брзо решити. Они су врло вољни да нам предају коначно те болнице, да бисмо могли даље да радимо, да их реконструишемо и да поправимо неке ствари и да заправо приведемо другој намени – продужено болничко лечење, евентуално дијализни центри, палијативна нега", рекла је Грујичићева.

Тражи се место за младе који су радили током ковида

Завршен је период у којем су, према одлуци Владе, могли за посао да се пријаве они који су радили током епидемије ковида, током најјачих таласа. Према закључку Владе, прво ће се размотрити захтеви младих лекара који су, како каже, изнели ковид.

"Дошло је негде 9.000 захтева. Има људи који су радили недељу дана, а има оних који су радили две године. Има и оних којима су после две године рада на одређено морали да прекину радни однос. Значи, морамо и њих позвати. Мислим да тих људи неће бити тако много, али нам треба време, до краја новембра, да сву ту документацију проучимо", навела је министарка.

Приоритет ће бити они који су радили годину и по, две, а онда ће да се одлучи шта ће се радити са осталим захтевима.

"Долази и следећа генерација лекара. Не можемо сада потпуно блокирати запошљавање. Ја се надам да ћемо од 1. јануара имати потпуно јасну слику ко када иде у пензију, ко када завршава свој радни век", рекла је Грујичићева.

Апел младим лекарима да прихвате посао у унутрашњости земље

Поново је апеловала на младе лекаре да, ако желе посао и да остану у Србији, да оду у унутрашњост и тамо проведу неко време.

"Ми ћемо променити потпуно начин специјализације опште медицине, тако да сви лекари опште медицине, посебно ови млађи, у једном тренутку постану специјалисти, да могу да уписују супспецијализације, тако да њихова плата може бити изједначена са платама лекара у терцијарној здравственој заштити", рекла је министарка.

Како скратити листе чекања за магнетну резонанцу

Ради се на скраћивању листа чекања, а министарка је најавила да ће се формирати радна група која ће обићи установе у којима постоје листе чекања за операције.

"Пре свега мислим на ортопедске операције, из простог разлога да се сви ти људи прегледају поново и морам поново да похвалим начелника ортопедије ВМА који је то урадио, трећину људи је потпуно скинуо са листе јер нема потребе да се оперишу, а остали су оперисани, тако да они тренутно немају листу чекања", рекла је Грујичићева.

Добра вест је и што се ВМА враћа у здравствени систем, а с друге стране, фонд је изашао у сусрет утолико да пацијенти не морају да чекају Бањицу.

"Бањица је добила две нове сале, сад набављају нови трафо, тако да ја очекујем од њих да ће интензивније радити на скидању листе чекања, али ипак мислим да све те листе треба добро претрести", указала је министарка.

На констатацију да постоји листа чекања и за магнетну резонанцу, Грујичићева је рекла да то није толико дуга листа чекања, али да је проблем за људе из неких места да дођу до магнета, и то они људи који не иду на контролу.

"Нама се и контроле које треба да се ураде за годину дана, налазе на истој листи као и ови пацијенти. Сада се ради на томе, ја се надам да негде од 1. новембра можемо да кажемо да ће то бити много уређеније него што је сада, а с друге стране чекамо и то преговарање са Светском банком, требало би да добијемо од њих кредит и 10 магнетних резонанци за опште болнице по Србији", рекла је министарка здравља.

Министарка Грујичић је рекла да су у току преговори о изградњи Онкологије 2, која би требало да буде регионални онколошки центар. Захвалила је урбанистима у граду на одређивању парцеле где ће се градити, а на пројектовању ће почети да се ради до краја године.

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво