Читај ми!

Систем "Пронађи ме" - медији прекидају програм и објављују информацију о нестанку детета, сви се укључују у потрагу

За месец дана у Србији ће почети да се примењује систем за узбуњивање у случајевима нестанка деце. У свету познат као "Амбер алерт" у нашој земљи под именом "Пронађи ме", подразумева прекид програма медија како би се у првих 48 сати пренела информација о несталом детету. Само прошле године у Србији се трагало за 1.523. деце, њих 1.518 успешно је враћено кући.

Од првог новембра у потрагу за несталом децом укључујемо се сви. Медији ће у првих осам сати од нестанка објављивати информације важне за потрагу на пола сата. И од мобилних оператера стизаће обавештења о несталој деци која су животно угрожена, отета, имају неки облик инвалидитета, која су млађа од седам година, или им је потребна здравствена нега. 

"У овој првој фази у рад система биће укључени аеродром 'Никола Тесла', аутобуске и железничке станице које имају техничке могућности за то. Наставља се градња система и у другој фази ће бити укључени и други актери - бензинске пумпе, банке, тржни центри, агенције које поседују електронске билборде и сви други", наводи Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић" и директор Центра за несталу и злостављану децу.

Податке о несталој деци медијима ће прослеђивати Министарство информисања и телекомуникација, након што полиција процени да се тиме неће додатно угрозити деца.

"У ту сврху је изграђена посебна апликација у коју се уносе подаци о том малолетном лицу, као што су име и презиме, изглед тог лица, време и место кад је последњи пут виђено, као и све друге информације које могу допринети његовом бржем проналажењу. Дакле, у тренутку када Министарство информисања и телекомуникација преко тог софтвера односно апликације прими ту информацију он је прослеђује пружиоцима медијских услуга, обавештава и Регулаторно тело за електронске медије", каже Саша Симовић, виши правни саветник РЕМ-а.

Да би српски "Амбер алерт" систем прорадио у новембру недостаје још неколико корака.

"Могу слободно да кажем да је 95 до 96 одсто техничких ствари урађено, очекује се потписивање неких формалних споразума. Није завршена платформа с које ће МУП слати информације везане за покретање самог система, али нема разлога да размишљамо о томе да ће бити померања почетка рада система", каже Игор Јурић. 

Предвиђена је и процедура у случају да неки од медија не поступи у складу с правилником коју је РЕМ већ доставио.

"Као сваки други програмски садржај на њега се примењује и Закон о електронским медијима и део који се тиче санкционисања недозвољеног понашања односно непоштовања обавеза. Значи, самим правилником нису прописане санкције односно казне, али су прописане законом о електронским медијима и РЕМ у случају непоштовања одредби тог правилника спроводи поступак изрицања мера и уколико је дошло до кршења одредби правилника, изриче одговарајуће мере", каже Симовић.

Систем је настао по угледу на оне које примењују Белгија, Чешка, Француска, Немачка, Грчка, Велика Британија и многе друге земље. Настао је у Америци 1996. године након нестанка и убиства деветогодишње Амбер Хагрман из Тексаса.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво