Читај ми!

Мариновић: Расте свест о значају доступности информација од јавног значаја, право треба раздвојити од злоупотребе

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић, на Међународни дан права јавности да зна, каже за РТС да грађани у Србији још нису у довољној мери упознати са својим правом, али да расте свест о доступности информација од јавног значаја и значају коришћења тог права. Истиче да важећи закон има мањкавости и да га је потребно мењати и јасно раздвојити право на приступ информацијама од злоупотребе, која је све чешћа.

Све је већи број кампања у свету које промовишу право на слободан приступ информацијама, као важну претпоставку за успостављање владавине права, одговорну власт и борбу против корупције.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић каже за РТС да међу грађанима расте свест о доступности информација од јавног значаја и значају коришћења тог права.

"Код нас закон постоји од 2004. године. Првих година, грађани су слабо то користили. Нису били упознати са тим. Ни сада нису у довољној мери упознати, али је ситуација све боља. То показује повећан број захтева за приступ информацијама које грађани, представници медија и разних удружења подносе свим органима власти – од највиших до најнижих, као и повећан број жалби које стижу поверенику по том основу", истиче Мариновић.

Сматра да је Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја оправдао очекивања и истиче да је проглашен једним од најбољих закона на свету када је усвојен.

"Одговорно тврдим да је он и сада један од најбољих на свету, поготово што смо направили неке његове дораде и побољшања. У новембру 2021. године је ступио на снагу, а од фебруара 2022. се примењује та измена", наводи Мариновић.

Ипак, наглашава да закон није савршен и идеалан, као што ниједан није.

"Има неких мањкавости и требало би га поново мењати. Ја сам на ту тему већ причао са министром државне управе и локалне самоуправе, који је за то надлежан и надам се да ћемо кренути у тај посао до краја године", каже Мариновић.

Како раздвојити право на приступ информацијама од злоупотребе

Мариновић истиче да је принуђен да прича и о нечему што, како каже, није никоме било ни на крај памети када је закон доношен – злоупотреби права.

Каже да се злоупотреби може стати на пут на више начина и да ће бити искоришћене све законске методе – измена закона, али и праксе повереника.

"Донећемо такве одлуке, које ће наравно бити засноване на закону, на начин да јасно раздвојимо право на приступ информацијама од злоупотребе права", најављује Мариновић.

Истиче да се дешава једна веома ружна појава – неколико људи, после подношења захтева за приступ органима власти, изненада ангажују адвоката да им пише жалбу и онда наплаћују трошкове жалбе.

"Такса на жалбу је била 33.000 динара до пре пар месеци, а сада је 50 одсто повећана. То не изгледа пуно ако неко тражи од Министарства финансија или од Министарства унутрашњих послова. Али не, они не траже од њих. Траже од бројних најнижих органа власти, од месних заједница којих има преко 4.000 у Србији, од основних школа, од предшколских установа, од домова здравља и локалних самоуправа. Иде се на масовност јер такса на жалбу против неког министарства или Владе кошта исто као и против месне заједнице, а снаге нису исте", објашњава Мариновић.

Истиче да долази до јако непријатних ситуација које се морају спречити.

Признања за оне који су се позитивно истакли

Међународни дан права јавности да зна установљен је 2002. године ради промовисања слободног приступа информацијама, подстицања грађана на коришћење тог права а јавних власти на бољу транспарентност у раду.

У Србији ће Међународни дан права јавности да зна бити обележен данас, са почетком у 11 часова, у Привредној комори Србије.

Мариновић најављује да ће бити додељена признања онима који су се позитивно истакли, који су одговарали на захтеве грађана и новинара за приступ информацијама, који нису имали жалбе или су имали жалбе које су биле неосноване, који су објавили своје информаторе о раду на јединственом информационом систему информатора на сајту повереника и који су поднели годишњи извештај поверенику.

"Подељено је по разним категоријама, од републичких органа власти, локалне самоуправе, покрајинских, правосудних органа… У већини категорија ћемо доделити признања. Треба истаћи оне који промовишу ово право", истиче Мариновић.

Каже да је велика пажња посвећена промоцији права јер је најважније подићи свест грађана да имају право да путем тражења информација од јавног значаја контролишу како раде органи власти коју су бирали, како троше паре из буџета, како спроводе јавне набавке, како спроводе конкурсе за запошљавање и многе друге ствари.

Плодотворна сарадња са Америчком агенцијом за међународни развој

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, као институција сарађује и са Америчком агенцијом за међународни развој.

Мариновић каже да је та сарадња добра и плодотворна.

"Почели смо прошле године, а ове године наставили једну акцију у области заштите података о личности која је пре свега посвећена подизању свести код најмлађих. Ту акцију смо назвали ‘Подаци о личности су наше благо – како из можемо заштитити’", наводи Мариновић.

Расте број грађана који долазе у канцеларије у Новом Саду и Нишу

Већ неколико месеци је прошло од отварања канцеларија повереника у Новом Саду и Нишу.

Мариновић каже да рад у новим канцеларијама добро тече и да се отварање показало као веома добар потез.

"Готово сваки дан расте број грађана који долазе у те канцеларије. Све више грађана се интересује и долази из разних разлога, да се распитају за неко своје право, да сазнају неке информације, али и да предају неки поднесак, жалбу или притужбу", истиче Мариновић.

Наглашава да је јако добра сарадња и комуникација са локалним медијима и локалним органима власти.

"Планирамо да отворимо и трећу канцеларију, надам се пре краја године, у Крагујевцу", најављује Мариновић.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара