Читај ми!

У Србији на сваких 100.000 становника недостаје 800 медицинских сестара

Светска истраживања показују да око 80 одсто свих процедура и интервенција у здравству - ураде медицинске сестре. Оне су десна рука и лекарима и пацијентима, иако се на њих прво љутимо и ми и лекари. Србија би, према европским стандардима, требало да има дупло више медицинских сестара. Али, оних које су школоване. До тада, септембар је донео повећање зарада, а ново се очекује после Нове године.

"Не лечи се само хирургијом и лековима, лечи се и погледом и осмехом и додиром руке, и подршком, и то је највише на сестрама“, каже Жана Ђурић, главна медицинска сестра Клинике за неурохирургију УКЦС.

До 2030. године свету ће недостајати чак 30 милиона медицинских сестара. У Србији је већ забрињавајуће, јер по европским стандардима на 100.000 становника неопходно нам је 1.400 медицинских сестара, имамо их 600. Многе су отишле у иностранство.

Оне које су остале, биле су данас на Седмом националном конгресу медицинских сестара и техничара.

"Моја порука би била за свако ко ради, ко воли да ради свој посао, да ради, без обзира на све, зато сам ја ту 35 година а да треба нешто да се промени, треба, у сваком смислу", рекла је Светлана Цветковић, главна медицинска сестра Клинике за дигестивну хирургију УКЦС.

"Сада сам главна сестра клинике, то изискује огромну енергију, умеће, мудрост, толеранцију, пажњу, толико тога што нећемо наћи у медицинским књигама, али ће нас живот и окружење научити да морамо бити све што сам набројала“, рекла је Жана Ђурић.

"Све што сам постигла, добрим делом, могу да захвалим не смао колегама, него управо медицинским сестрама“, рекла је министарка здравља Даница Грујичић.

Жана је сестра 30 година, завршила је Одсек хирургије на Високој медицинској школи, радила је и у интензивној нези, и у операционој сали. И она и председница Удружења "Сестринство“ поручују - брзо се може до решења свих проблема.

"Доношење закона о сестринству у оквиру Закона о здравственој заштити решава сва ова питања, уређује сестринство као професију - комплетно, од образовања па све до онога што нас мучи“, каже Марија Галић, председница Удружења медицинских сестара и техничара УКЦС " Сестринство".

А боли их и мучи - и плата, и услови рада, и то што их нема довољно, али и то што су преквалификације тај проблем додатно закомпликовале.

"Свако може да буде, од таксисте, до фризерке, до факултетски образованих, који немају свој посао у струци. Могу да нам помогну али као помоћни радници, а не као медицинске сестре“, каже Светлана Цветковић.

"Не желим да некога прозовем или да кажем да не ради добро свој посао, али ради се о томе колико је знање присутно пре него што крену да раде, колико познају здравог човека да пруже помоћ болесном човеку“, каже Жана Ђурић.

Зато ће министарства здравља и просвете направити списак и проверити акредитације установа које се баве едукацијом. Биће проверена и свака преквалификација.

"Сестре су јако нерасположене када су упитању ове преквалификације. Мислим да апсолутно морамо вратити поштовање сестринској професији, или ћете учити четири године, или немојте да се зовете медицинска сестра. Мислим да ће са повећањем плата, прво 5 посто сада а онда и 10 посто после Нове године, њихов положај у материјалном смислу бити бољи, наравно, увек морамо радити на што бољим радним условима“, поручује министарка Грујичић.

Најављује и да ће све сестре које су радиле током ковида, добити посао на неодређено време и да ће неком будућом систематизацијом бити основано и Одељење за сестринство у Министарству здравља.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару