Читај ми!

Поповић: Изменама Кривичног законика предвиђен доживотни затвор за силоватеље

Изменама Кривичног законика, које је предложило Министарство правде, предвиђено је да се за све облике кривичних дела силовање, обљуба над немоћним лицем и обљуба са дететом може изрећи и казна доживотног затвора, изјавила је министарка правде Маја Поповић.

Маја Поповић је, у интервјуу за Политику, навела да ће бити знатно пооштрене и казне за насиље у породици, а у складу са иницијативом родитеља деце настрадале на пешачким прелазима и у јавном саобраћају, биће мењане и санкције за тешко дело против безбедности саобраћаја.

За основни облик кривичног дела насиље у породици, предложено је да се пооштри и пропише казна затвора од шест месеци до пет година, уместо казне затвора од три месеца до три године која је сада прописана.

Предложено је пооштравање и прописивање казне затвора у распону од једне до 10 година за кривично дело насиље у породици које је извршено коришћењем оружја, опасног оруђа или другог средства које је подобно да се тело тешко повреди или здравље тешко наруши. Садашња затворска казна износи од шест месеци до пет година.

Ако је извршењем неког од ових облика кривичног дела насиље у породици наступила тешка телесна повреда или тешко нарушавање здравља или је учињено према малолетном лицу, предложено је да буде прописана казна затвора од три до 12 година, а садашња казна је од две до 10 година.

Такође је предложено да ко прекрши мере заштите од насиља у породици које му је суд одредио, буде кажњен казном затвора од шест месеци до пет година, а садашња казна је од три месеца до три године.

"Предложено је да се за све облике кривичних дела силовања, обљуба над немоћним лицем и обљуба са дететом може изрећи и казна доживотног затвора. Када је реч о кривичном делу обљуба злоупотребом положаја, предложено је да онај за кога се утврди да је учинио ово дело буде кажњен казном затвора од шест месеци до пет година", рекла је Поповићева.

Навела је да је предложено да ако као последица извршења овог кривичног дела наступи трудноћа, да се учинилац казни затвором од једне до 10 година, уместо садашње казне затвором од шест месеци до пет година.

У случајевима основног облика кривичног дела недозвољене полне радње предложено је да се учинилац казни искључиво казном затвора до три године, уместо новчаном казном или казном затвора до три године.

"Изменама и допунама Кривичног законика биће пооштрене и казне затвора за тешка дела против безбедности јавног саобраћаја. Очекујем да пооштравање казни затвора за ово кривично дело утиче на савест и одговорност возача, како би се сачували животи пешака, а посебно животи најмлађих", навела је министарка.

Говорећи о томе шта очекује од измена Кривичног законика, рекла је да се њима шаље јасна порука жртвама насиља у породици, а пре свега женама, да ће држава најоштрије реаговати са циљем да се сви облици насиља одлучно сузбијају и најоштрије казне сви учиниоци овог кривичног дела.

Према њеним речима, пооштравање казнене политике у односу на кривично дело насиље у породици, значајно би охрабрило све жене да не трпе насиље и да га без страха пријаве и буду уверене да ће држава бити ту за њих да их заштити.

Министарка је рекла да се очекује да измене Кривичног законика буду усвојене током следеће године.

недеља, 14. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару